Imbir i jego właściwości zdrowotne - czyli bez imbiru ani rusz

2015-12-10
Imbir i jego właściwości zdrowotne - czyli bez imbiru ani rusz

Kiedy wiele lat temu po raz pierwszy ujrzałam w sklepie imbir byłam zdziwiona jego bulwiastym wyglądem. Coś jednak kusiło mnie żeby go kupić. Kiedy obrałam skórkę i pierwszy raz do mojego nosa doszedł przecudowny zapach zingiberolu wiedziałam, że nie rozstanę się z nim już nigdy. Gdy spróbowałam go na surowo trochę powstrzymałam swój entuzjazm bo był zarówno potwornie kwaśny, ostry i gorzki. Jednak gdy nauczyłam się go używać w kuchni poczułam jego leczniczą moc.

Właściwości imbiru - czyli na co i po co? 

Dla mnie najważniejszym działaniem imbiru jest jego moc rozgrzewania. Od końca września aż do początku kwietnia powinien być składnikiem naszej diety. Jest doskonały na przeziębienia, gdyż rozgrzewa wychłodzony organizm oraz działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i odkażająco. Owe działanie sprawdza się również doskonale w przypadku bolącego gardła. Wystarczy płukać gardło mieszanką 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru np. Imbir sypany ze szklanką bardzo ciepłej wody.

Kolejną zaletą leczniczą, jaką zyskujemy dzięki imbirowi jest pomoc w niestrawnościach. Olejki zawarte w imbirze działają rozkurczowo, poprawiają trawienie poprzez wydzielanie soków żołądkowych, likwidują wzdęcia.

Imbir jest również znany ze swojego działania przeciwwymiotnego. Niweluje mdłości mające różne podłoże, w tym wywołane chemioterapią. Będzie więc dobry dla kobiet w ciąży np.Mamarin , osób cierpiących na chorobę lokomocyjną np. Lokomotiv zarówno w drażetkach jak i w pastylkach do ssania, Amarin, Aviomarin Natural oraz na bóle migrenowe.

Imbir przynosi ulgę również stawom i mięśniom. Działa przeciwzapalnie, olejek imbirowy świetnie sprawdza się do masowania obolałych mięśni. Na stawy można kupić Staflexis zdrowe stawy, a do nacierania zwykły olejek.

Działanie przeciwobrzękowe doskonale sprawdza się w przypadku chorób nerek - świetnie oczyszcza i wzmacnia nerki. Spożywanie imbiru przyczynia się również do poprawy jakości krwi. Dzieje się tak, gdyż nie pozwala płytkom krwi na zlepianie się. Tak więc krew lepiej krąży, nie dochodzi do powstawania zatorów w naczyniach. Wpływa to również na poprawę ukrwienia mózgu i wzmacnia naszą koncentrację.

Na wszystkie dolegliwości można kupić również imbir w kapsułkach np. Imbir Herbapol, Solgar Imbir Lekarski.

Kawa z imbirem dla chętnych
Przepis na tę kawę pochodzi z ajurwedy z kuchni według 5 przemian. Kolejność dodawania składników do tej kawy jest ściśle określona i trochę przypomina gotowanie w kotle ,,czarownicy??:) ale w tym właśnie tkwi sekret jej zdrowotnych właściwości. Oto więc przepis:

Przygotuj 300ml wody. Odlej z tej porcji 1 łyżkę a resztę wlej do garnka i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień aby woda lekko pyrkała się przez 2 minuty. Wsyp szczyptę cynamonu. Gotuj 2 minuty. Wsyp szczyptę imbiru lub kawałek świeżego korzenia oraz 3-4 goździki. Gotuj 2 minuty. Wlej 1 łyżkę wody ze szczyptą soli. Gotuj znowu 2 minuty. Wciśnij 3 krople cytryny i poczekaj kolejne 2 minuty. Wsyp 2 łyżki kawy i gotuj 3-4 minuty.  Następnie należy zdjąć kawę z ognia i odstawić na 2 minuty. W kubku umieść mniej więcej 1 płaską łyżeczkę jasnego miodu i wlej ciepłą kawę. Gotowe!

Autor: mgr farm. Agnieszka Wojtala

 

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2015
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij