Leczenie naturalne

Ziołolecznictwo i naturoterapia świętują swój wielki powrót. Wiele ziół i surowców naturalnych zostaje na nowo wskrzeszonych do życia, a o ich wspaniałych właściwościach możemy przeczytać na modnych blogach, w poradnikach i w publikacjach naukowych. W naszej czytelni przybliżmy Wam zalety oraz wady, zarówno tych bardzo popularnych surowców i ziół, jak i tych egzotycznych i coraz chętniej stosowanych w leczeniu oraz w dietach. Opowiemy o cennych dla naszego zdrowia witaminach i substancjach, z którymi warto się "zaprzyjaźnić".

2016-12-04
Prawdziwym hitem żywieniowym ostatnich lat jest komosa ryżowa (Quinoa). Ta popularność wynika przede wszystkim z jej uniwersalnego zastosowania w kuchni – może stanowić podstawę dania głównego, skromny, acz wyrazisty dodatek albo pyszny, awangardowy deser. Zalety kaszy quinoa nie ograniczają się jednak tylko do kuchni – dysponuje ona bowiem sporym bogactwem ważnych substancji prozdrowotnych! Błonnik, aminokwasy, flawonoidy i witaminy to tylko niektóre składniki z całej palety naturalnych dobrodziejstw!
2016-11-06
Twoja pamięć czasem szwankuje? Wracając z zakupów, przypominasz sobie, że nie kupiłaś kilku niezbędnych rzeczy? Zadaj sobie pytanie, co wiesz o ginkgo biloba? Pewnie powtarzasz obiegową opinię „miłorząb japoński na pamięć”? I słusznie, jednak wyciągi z tej rośliny mają znacznie szersze spektrum działania i mogą zawstydzić niejedną syntetyczną substancję leczniczą. Dowiedz się, dlaczego ginkgo biloba to Twój sprzymierzeniec w walce o zdrowy organizm!
2016-10-30
Malutkie czarne ziarenka, w których zaklęta jest prawdziwa moc... to najlepsza charakterystyka czarnuszki. Czarnuszka to nie tylko rewelacyjna przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni, ale przede wszystkim cenny surowiec o właściwościach antynowotworowych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i immunoprotekcyjnych.
2016-09-07
Równolegle (choć nieco z boku) do dynamicznego postępu w dziedzinie medycyny i farmacji prężnie rozwija się wiedza o naturalnych środkach leczniczych. Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o cudownych właściwościach dobrze znanych Ci składników diety lub też składników, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałaś. Pestki moreli to jeden z takich produktów, który sukcesywnie zyskuje rzeszę fanów. Dlaczego? Uważa się bowiem, że zawarta w nich amigdalina może leczyć raka. Jak w przypadku wszystkich tego typu rewelacji i tu toczy się zacięta dyskusja między zwolennikami oraz przeciwnikami tej teorii. Sprawdź sama, o co te spory?
2016-08-30
Wiesz, że witamina C jest zdrowa i jej odpowiednia porcja sprawia, że organizm prawidłowo funkcjonuje... wiesz też, że Twoje menu nie dostarcza aż tyle kwasu askorbowego. Myślisz o tym, aby włączyć do diety jakiś suplement lub lek z witaminą C, jednak znalezione w internecie informacje o wszystkich rodzajach kwasu L-askorbinowego przyprawiają Cię jedynie o ból głowy. Gorączkowo zastanawiasz się, jaki preparat wybrać z całego morza możliwości. Dowiedz się całej prawdy o różnych postaciach kwasu askorbowego oraz „cudownej lewoskrętnej” witaminie C!
2016-08-21
Zapomnij o przesłodzonych, chemicznych napojach, które „dodają skrzydeł”! Czas na naturalną, aromatyczną herbatę – Yerba Mate, która da Ci prawdziwego „kopa”. Yerba mate to jeden z najchętniej pitych naparów w krajach Ameryki Południowej. Doceniana jest za swój smak, aromat oraz, a może przede wszystkim, za swoje niesamowite właściwości. W Polsce jest stosunkowo słabo znana, choć i tu spotkać można jej absolutnych fanatyków. Coraz większa dostępność oryginalnej herbaty, a może chęć do poszerzania smakowych i kulturowych horyzontów sprawi, że i Ty rozsmakujesz się w naparze z ostrokrzewu paragwajskiego.
2016-08-09
Do aptek szturmem wdzierają się wyciągi i susze z roślin, które od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej na całym świecie. Do niedawna niedoceniane przez branżę farmaceutyczno-medyczną, dziś po wieloletnich badaniach udowadniają, że nie bez powodu znalazły uznanie w oczach zielarzy. Jedną z takich roślin jest vilcacora, w której składzie występują cenne czynne biologicznie substancje, korzystnie wpływające na organizm.
2016-07-25
Dziś coraz chętniej wraca się do naturalnych sposobów dbania o zdrowie, w odstawkę idą syntetyczne suplementy, a ich miejsce zajmują naturalne produkty. Na uwagę zasługuje coraz popularniejsza w Polsce Damiana, znana głównie jako składnik zwiększający libido, wzmacniający oraz ułatwiający oczyszczenie organizmu.
2016-07-22
Poranne espresso powoduje u Ciebie problemy żołądkowe? Mimo to nie wyobrażasz sobie początku dnia bez dawki kofeiny, nie mówiąc już o kolejnych porcjach wypijanych w ciągu upływających godzin, które ponownie generują refluks i nadkwaśność. Zaczynasz podejrzewać, że coś jest na rzeczy! Ale jako zdeklarowany kawosz nie widzisz innego wyjścia – mała czarna musi być! Zgagę trzeba będzie przetrwać! A gdyby tak ktoś powiedział Ci, że wcale nie musisz się z nią męczyć? Że kawa łagodna dla żołądka istnieje i nie jest to żadna tam zbożowa inka? To prawdziwa włoska kawa o doskonałym smaku i wyśmienitym aromacie – Bristot Gentile.
2016-07-11
O wspaniałych właściwościach drzewa moringa nie trzeba przekonywać osób zainteresowanych Ajurwedą, która już od stuleci docenia tę roślinę. W ostatnich latach i w Europie moringa staje się coraz popularniejsza. Dzieje się tak dlatego, że drzewo chrzanowe stanowi bogate źródło składników korzystnie wpływających na zdrowie.
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij