Nietolerancja glutenu - popularne i modne czy naprawdę groźne?

2014-09-07
Nietolerancja glutenu - popularne i modne czy naprawdę groźne?

W ostatnim czasie niezwykle głośno jest o glutenie. Warto więc przyjrzeć się tej tematyce, gdyż jak głoszą różne renomowane czasopisma oraz profesorowie życie z nieleczoną nietolerancją glutenu może doprowadzić do licznych chorób i przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Jak więc rozpoznać nietolerancję glutenu?

Czym jest gluten i gdzie można go znaleźć?

Gluten to po prostu białko, które znajduje się w pszenicy, życie, orkiszu, owsie, jęczmieniu. Dlatego też dieta bez glutenu oznacza w dużym skrócie pozbycie się z jadłospisu m.in bułek, chleba, tortilli, pizzy, spaghetti. Dla niektórych śniadanie bez kromki chleba wydaje się być nierealne do zrealizowania, nie trzeba jednak się załamywać, bo zamiast tego czeka na nas wiele różnych smacznych zamienników.

Do czego prowadzi nietolerancja glutenu?

The New England Journal of Medicine? - prestiżowe pismo publikuje na swoich stronach badania mówiące aż o 55 chorobach spowodowanych m.in spożywaniem glutenu. Należą do nich:

  • celiakia, anemia, toczeń
  • zespół jelita drażliwego, zapalenia jelit, nowotwory jelita
  • wczesna osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów, krzywica
  • stwardnienie rozsiane, zespół Downa, zespół Turnera
  • niepowodzenia ciążowe, niepłodność u mężczyzn
  • przewlekłe choroby wątroby
  • cukrzyca typu 1,próchnica zębów
  • depresja, nerwica, schizofrenia
  • łysienie plackowate, zespół nerczycowy


Czy nietoleruję glutenu?

O jawnej nietolerancji glutenu świadczą objawy mogące pojawić się nawet już po kilku godzinach od spożycia produktów zawierających alergizujące białko. Do takich objawów zaliczyć można:

  • dolegliwości żołądkowe i jelitowe (biegunka, wzdęcia), przelewanie w jelitach
  • pieczenie w przełyku, bóle brzucha
  • migreny, bóle głowy, bóle mięśni, kości, stawów
  • stany zapalne skóry: wysypka, zajady, afty
  • apatia, ciągłe zmęczenie, kłopoty z zapamiętywaniem


Biorąc pod uwagę fakt, iż wyżej wymienione objawy są niezwykle częste u przeciętnego Kowalskiego warto przekonać się, czy nie są konsekwencją nietolerancji glutenu. Okazuje się bowiem, że aż około 20% populacji na alergię na gluten. Odpowiedzi na to pytanie udzielić może nam również nasz własny organizm podczas stosowania diety eliminacyjnej, czyli nie zawierającej glutenu - wyraźna poprawa stanu zdrowia. Można również wykonać tzw. test obciążeń w licznych ośrodkach w Polsce np. Revitum.

Pomocne wydaje się również być wykonanie badań pod kątem kilku parametrów weryfikujących możliwość celiakii. Oczywiście celiakia to choroba o podłożu genetycznym ale wynika z nietolerancji glutenu. Może rozwinąć się w każdym wieku, więc zrobienie badań w tym kierunku może okazać się zasadne. Są to:

-IgA całkowite
-przeciwciała przeciwko EMA wklasie IgA lub IgG
-przeciwciała Anty-tTG w klasie IgA


Autor: mgr farm. Agnieszka Wojtala

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2014
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij