Olej kokosowy - zdrowie dla Europejczyka prosto z palmy

2016-02-10
Olej kokosowy - zdrowie dla Europejczyka prosto z palmy

Kiedy pierwszy raz odwiedziłam jeden z krajów tropikalnych, usłyszałam o wspaniałych właściwościach oleju kokosowego. Kupiłam go w pięknej butelce z myślą o tym jak będę wcierała ten prawie bezbarwny płyn w swoje ciało i włosy. Jakież było wielkie moje zdziwienie, gdy po wyjęciu go z walizki okazało się, że zmienił się w twardy kawał białego tłuszczu. Niby jak mam go teraz z stamtąd wyciągnąć?! Dzisiaj bardzo się z tego śmieje bo te kilka lat temu brakowało mi wiedzy, którą teraz posiadam i tym chętniej się z Wami podzielę.

Moc oleju kokosowego

Olej kokosowy to prawdziwa ciekawostka. W jego skład wchodzą trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych MCT. Są to jednak kwasy nasycone a one przecież są wedle przedstawianej nam wiedzy napiętnowane. "Najlepsze są NNKT - nienasycone kwasy tłuszczowe" krzyczą producenci preparatów i produktów spożywczych. A tu okazuje się, że pojawia się coraz więcej badań wskazujących na dobroczynny wpływ MCT na nasze zdrowie. Najbardziej zaskakujące wydają się badania dotyczące dobroczynnego wpływu oleju kokosowego (w tym MCT) na poziom cholesterolu. Badania u zwierząt i ludzi dowodzą, że olej kokosowy zmniejsza poziom "złego" cholesterolu LDL a zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu HDL (badania 1 i 2). Przekłada się to ostatecznie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca.

Dla jasności moc oleju kokosowego ukryta jest w jego przemianach w organizmie. Otóż metabolizowany jest zupełnie inaczej niż reszta kwasów tłuszczowych. Po wprowadzeniu do organizmu MCT przechodzą bezpośrednio do wątroby, gdzie albo są od razu zużywane jako bardzo szybkie i przyswajalne źródło energii albo ulegają przekształceniu do ciał ketonowych.

To dzięki związkom ketonowym olej kokosowy znajduje doskonałe zastosowanie w leczeniu padaczki oraz zmniejszaniu objawów choroby Alzheimera. Dzieje się tak głównie dzięki temu, że MCT stanowią alternatywne źródło energii dla komórek, które nie przyswajają energii z cukru prostego czyli glukozy.

Ponadto ciała ketonowe powstające w wyniku metabolizmu MCT z oleju kokosowego mogą mieć efekt zmniejszania apetytu. Co więcej istnieją badania sugerujące, że olej kokosowy jest bardzo skuteczny w redukowaniu tkanki tłuszczowej w szczególności tej, która odkłada się wokół narządów wewnętrznych oraz w jamie brzusznej.

Olej kokosowy znajduje również szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków. Udowodniono, że olej kokosowy wzmacnia barierę lipidową naskórka, poprawia wilgotność skóry, wzmacnia włosy i sprawia, że staja się mniej napuszone.

Ponadto uważa się, że olej kokosowy eliminuje niektóre chorobotwórcze bakterie w jamie ustnej. Dodatkowo odświeża oddech i poprawia stan uzębienia (badania 1).

Olej kokosowy z apteki

Tak, tak nawet w aptece można kupić olej kokosowy. Do wyboru mamy olej kokosowy rafinowany np. Olej kokosowy rafinowany lub tutaj. Olej poddany jest rafinacji aby usunąć kokosowy zapach, który może niektórym przeszkadzać np. w smażeniu mięsa. W trakcie tego procesu olej traci niewielką część swoich właściwości ale i tak pozostaje doskonałą alternatywą dla innych tłuszczów takich jak masło, margaryna, smalec.

Organiczny olej kokosowy Extra Virgin Kokonati 200ml - to postać całkiem nieprzetworzna oleju kokosowego, który zachował wszystkie swoje wartości.

W produktach kosmetycznych olej kokosowy możemy znaleźć jako kokosowy peeling cukrowy, Ziaja Kokosowe mleczko do ciała, Mydło Melos z miodem.

Olej kokosowy w praktyce

Olej kokosowy można stosować do smażenia, do picia, do ciast, deserów, na kanapki. Jest bogaty w witaminy C, B2, B6 i E oraz cynk, potas, wapń, magnez, które podczas obróbki termicznej nie ulegają zniszczeniu, gdyż olej kokosowy ma bardzo wysoka temperaturę dymienia.

Doskonale sprawdza się jako kosmetyk do olejowania włosów (najlepiej zostawić go na całą noc a rano zmyć ciepłą wodą) i do wcierania na ciepło w ciało. Lekko podgrzany olej można również zmieszać z kilkoma kropelkami ulubionego olejku eterycznego np. z drzewa sandałowego, lawendowego i używać do codziennej pielęgnacji skóry szyi i twarzy. Doskonałym na twarz, szyję i dekolt jest również mix oleju kokosowego z masłem ghee ( czyli masłem klarowanym). Obydwa składniki należy lekko ogrzać i zmieszać. Cudowny przepis zaczerpnięty z medycyny ajurwedyjskiej... a Ci którzy nie lubią lub nie służy im olej kokosowy mogą zrobić taki mix z olejem sezamowym.

Autor: mgr farm. Agnieszka Wojtala


Pokaż więcej wpisów z Luty 2016
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij