Najdłużej działająca Apteka internetowa w Polsce - pewność i zaufanie - 100% polski kapitał

Przepis na superfoods - Granola domowej roboty

18.12.2016
Superfoods - superżywność
Do śniadania podchodzisz dość schematycznie, codziennie nasypując miseczkę płatków śniadaniowych i zalewając je mlekiem? Skończ z tą rutyną i to szybko! Proste śniadanie może mieć każdego dnia zupełnie nową odsłonę, musisz tylko puścić wodze swojej kulinarnej fantazji. Pomoże Ci w tym przepis na domową granolę!

Przy kolejnych zakupach omiń szerokim łukiem alejkę z czekoladowymi kuleczkami do mleka, bezglutenowymi płatkami kukurydzianymi (sic!) i niemiłosiernie przesłodzonym musli i od razu udaj się do działu z bakaliami! Orzechy, nasiona, suszone owoce i płatki owsiane, czy można wymarzyć sobie bardziej energetyczny poranek? 

Składniki:
  • dwie szklanki dowolnych orzechów: włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pekan
  • dwie duże łyżki pestek dyni
  • dwie szklanki płatków owsianych
  • szklanka dowolnych suszonych owoców: żurawina, morele, rodzynki, wiśnie, miechunka
  • pół szklanki miodu, syropu klonowego, syropu daktylowego
  • pół łyżeczki cynamonu

Czas przygotowania: około godziny.

Poziom trudności: super łatwe.

Dla kogo? Dla każdego, kto jest zmęczony swoją śniadaniową rutyną. A także dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez bakalii.

Przygotowanie:
Pracę zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 175st. C. W międzyczasie do dużej miski wrzucamy orzechy, pestki i płatki, wlewamy syrop lub miód i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki będą się lekko sklejać. Następnie wysypujemy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy tak, aby utworzył się równej grubości placek. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy jeszcze cynamonem. Czas pieczenia to około 20-30 minut, przynajmniej raz lub dwa razy mieszamy w tym czasie naszą granolę, aby całość pięknie i równo się zezłociła.

Ta czynność pozwala również kontrolować, czy nic się nie przypala! Blachę wyciągamy i czekamy, aż wszystko ostygnie. Łamiemy powstałą masę, dodajemy pozostałe suszone owoce i przekładamy do szczelnego pojemnika. Z czasem wypracujesz swój własny przepis na domową granolę, metodą prób i błędów dojdziesz do ulubionych proporcji i dodatków, właśnie to jest w tym najfajniejsze – eksperymentowanie. Możesz nadać granoli egzotycznego smaku, dodając wiórki i olej kokosowy lub odrobinę soku pomarańczowego. Świetnie będzie smakowała też granola jabłkowa z sokiem lub musem jabłkowym, lub jedynym w swoim rodzaju skoncentrowanym sokiem jabłkowym marki Natjun. I pamiętaj, najprzyjemniejszym etapem eksperymentów jest próbowanie, smakowanie i pałaszowanie. A granolę można zajadać z mlekiem, mlekiem roślinnym, kefirem, maślanką lub jogurtem, a nawet bezpośrednio ze słoika jako zdrową przekąskę. Smacznego!

O co tyle hałasu, czyli dlaczego warto jeść domową granolę?

Granola to tak naprawdę mieszanka lekko podpieczonych, a przez to bardziej chrupiących płatków, orzechów i suszonych owoców. To, jakie wybierzesz dodatki, determinuje to, jaki ma ona wpływ na Twój organizm. Niezaprzeczalnie jednak to prawdziwa bomba energetyczna! Płatki owsiane to wysokiej jakości węglowodany, białko, żelazo, cynk, mangan, fosfor i witamina B1. Orzechy włoskie dostarczają kwasów Omega-3, witaminy E oraz witamin z grupy B. Migdały, podobnie jak orzechy włoskie, wspomagają pracę mózgu! Mają mnóstwo wapnia, cynku, potasu, magnezu i witaminy E. Zawarte w nerkowcach żelazo dodaje organizmowi energii. Pokarmem dla mózgu są również orzechy laskowe i zawarty w nich kwas alfa-linolenowy. To sporo, a nie omówiliśmy jeszcze innych superfoods, które możemy dodać do domowej granoli, czyli moreli, żurawiny, jagód goji czy nasion chia. Granola to prawdziwy róg obfitości!

Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl

Polecane wpisy

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel