Słodkie i zdrowe - to, jest możliwe, czyli czym słodzić, żeby sobie nie zaszkodzić?

2016-02-29
Słodkie i zdrowe - to,  jest możliwe, czyli czym słodzić, żeby sobie nie zaszkodzić?Media donoszą, iż odsetek osób otyłych nieustannie rośnie, a liczba cierpiących na cukrzycę stale się powiększa. Jednym z czynników powodujących te schorzenia jest nadmierna ilość spożywanego białego cukru, czyli sacharozy. Cukier krzepi ? jak głosiło niegdysiejsze hasło, teraz to tylko pusty slogan, cukrowi bliżej do hasła "biała śmierć". Niestety dziś niemal każdy produkt dostępny na rynku zawiera sacharozę, glukozę lub fruktozę. Ciekawą alternatywą wydają się coraz popularniejsze ostatnio naturalne słodziki z grupy cukroli ? ksylitol i erytrol. Są równie słodkie, co tradycyjny cukier, ale nie wywołują reperkusji zdrowotnych.
 
Cukrole, czyli co? 

Zarówno ksylitol, jak i erytrol należą do cukroli, czyli alkoholi polihydroksycukrowych (polioli). Są to cząsteczki zawierające typową dla alkoholi grupę hydroksylową (-OH) przy każdym atomie węgla. Ksylitol, nazywany także cukrem brzozowym, posiada 5 cząsteczek węgla, natomiast erytrol (erytrytol) jedynie 4. Oba cukrole są bezpieczne dla człowieka i charakteryzują się zdecydowanie lepszymi parametrami (kaloryczność, indeks glikemiczny) niż zwykły cukier. Podobnie jak sacharoza, ksylitol i erytrol mają postać białych kryształków i neutralny smak. Ksylitol jest równie słodki jak cukier, natomiast erytrol, występujący naturalnie także w gruszkach czy winogronach, cechuje się nieco niższą słodkością rzędu 70% słodkości sacharozy. Warto także wiedzieć, że erytrol można znaleźć w produktach spożywczych oznaczony jako E968, a ksylitol jako E967. 

Skąd się biorą cukrole? 

Cukier brzozowy i erytrol produkowane są najczęściej przemysłowo. Tradycyjna fińska metoda produkcji ksylitolu polega na hydrolizie drewna brzozowego w roztworze stężonego kwasu, a następnie jego oczyszczaniu. Jest to proces stosunkowo długi i kosztowny, dlatego w Stanach Zjednoczonych opracowano alternatywną metodę produkcji ksylitolu. Opiera się ona na przekształceniu pochodnej glukozy (przeważnie 6-węglowego kwasu glukonowego) w procesach dekorboksylacji, redukcji i izomeryzacji do ksylitolu. Oprócz tradycyjnego cukru brzozowego ostatnio wytwarza się także ksylitol z kukurydzy drogą mikrobiologiczną. Erytrol dawnej pozyskiwano z glukozy i hydrolizatów skrobiowych w wyniku pracy drożdży z gatunków m.in. Candida magnoliae i Torula. Obecny dziś na rynku erytrytol powstaje na drodze syntezy z gliceryny odpadowej przy udziale drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia.

Pożegnanie z próchnicą?

Biały cukier to sojusznik próchnicy, ale erytrol i ksylitol są w stanie chronić zęby przed jej rozwojem, a także przed osadzaniem się płytki nazębnej. Erytrol zapobiega fermentacji węglowodanów w jamie ustnej, do której dochodzi przy udziale bakterii (głównie z rodzaju Streptococcus), co oznacza, że przyczynia się do zahamowania powstawania ubytków. Ksylitol nie sprawi, że zęby będą wyglądać jak u hollywoodzkiej gwiazdy, lecz zdecydowanie poprawi ich stan. Przede wszystkim nadaje on ślinie odpowiednie pH (bardziej zasadowe) oraz zwiększa jej wydzielanie. Dodatkowo blokuje namnażanie niepożądanych bakterii, a dzięki wpływowi na wchłanianie wapnia pośrednio wspomaga mineralizację zębów. Stąd, często dodawany jest do past do zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej.

Diabetyka marzenie o słodyczach

Cukrzyca może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i wymaga konsekwentnie prowadzonej diety. Zarówno ksylitol, jak i erytrol świetnie sprawdzają się jako alternatywne źródła słodyczy, gdyż ich indeks glikemiczny jest bardzo niski. Wynosi on odpowiednio 8 dla ksylitolu i prawie 0 dla erytrolu (klasyczny cukier ma IG=70). Oznacza to, że oba słodziki nie powodują skoków stężenia cukru i insuliny po posiłku.

Słodka odporność

Oba słodziki wzmacniają naturalną odporność organizmu, m.in. skutecznie wspomagają terapię zakażeń drożdżami z rodzaju Candida i blokują rozwój bakterii w jamie ustnej. Zarówno erytrol, jak i ksylitol wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wpływają na stan komórek i hamują proces ich starzenia.

Waga drgnie!

Chociaż słodki smak kojarzy się z wysoką kalorycznością, nie ma to zastosowania w przypadku ksylitolu i erytrolu, dlatego często polecane są one osobom otyłym i odchudzającym się. Niska kaloryczność cechuje oba zamienniki cukru, choć na tym polu wyraźnie zaznacza się przewaga erytrolu, który dostarcza jedynie 0,2kcal/g. Natomiast cukier brzozowy ma kaloryczność niższą od sacharozy ?jedynie? o 40% (ksylitol 2,4kcal/g, sacharoza 4kcal/g). Tak niewielka liczba kalorii sprawia, że posiłki przygotowane z użyciem ksylitolu bądź erytrolu pomagają walczyć o szczupłą sylwetkę. Dodatkowym atutem obu słodzików jest zdolność do zmniejszania apetytu na słodycze oraz fakt, że nie działają one uzależniająco w przeciwieństwie do białego cukru. Warto także pamiętać, że erytrol jest niemal całkowicie wydalany z organizmu wraz z moczem.

Stop wzdęciom!

Sacharoza często powoduje wzdęcia i dyskomfort trawienny. Zamienniki cukru pomagają zwalczyć uciążliwe dolegliwości i cieszyć się płaskim brzuchem. Należy jednak pamiętać, że ksylitol spożywany w nadmiernej ilości może wywołać biegunkę lub wzdęcia, jest to związane z brakiem odpowiednich enzymów trawiennych oraz zbyt niską tolerancją na ksylitol. Jednak wprowadzany stopniowo i w niewielkich dawkach nie powinien spowodować żadnych problemów. Erytrol natomiast nie jest prawie w ogóle metabolizowany w jelitach, co zabezpiecza przed biegunką i wzdęciami.

Prozdrowotne właściwości cukroli brzmią zachęcająco? Decyzję o ograniczeniu cukru na rzecz ksylitolu i erytrolu z pewnością ułatwi fakt, że atuty tych drugich są potwierdzone naukowo. Zalety obu słodzików są porównywalne, oba doskonale sprawdzają się do słodzenia kawy czy herbaty, a także jako zamienniki cukru do wypieków. Nieważne, który ostatecznie trafi do Twoich rąk, istotne, żeby był to produkt wysokiej jakości, a to gwarantują jedynie dobre apteki. Wiele firm ma w swojej ofercie naturalne słodziki, godne polecenia wydają się produkty marki Intenson Ksylitol oraz Słodki Eryk Erytrol, Ksylitol Pięć Przemian, jak również Ksylitol w proszku firmy Oleofarm.

Autor: Ewa Krulicka i-Apteka.pl


Pokaż więcej wpisów z Luty 2016
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij