W walce z cholesterolem, czyli co nieco o monakolinie K

2016-03-17
W walce z cholesterolem, czyli co nieco o monakolinie K

Jestem zdania, że cholesterol jest nam niezbędny do życia i nie wolno nam toczyć z nim bezsensownej walki, gdy jest na poziomie lekko odstającym od normy. W przypadku znacznie zawyżonych ilości cholesterolu i trójglicerydów w badaniach należy udać się do lekarza i przyjmować leki na receptę. Jeśli jednak z jakiś powodów nie chcesz tego zrobić, wspomagasz się dietą i chcesz spróbować czegoś nieagresywnego, to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Pamiętaj, że zawsze możesz też pobiegać, pójść na spacer z psem, na basen lub siłownię. Decyzja należy do Ciebie.

Czym jest monakolina K?

Monakolina K to naturalna lovastatyna występująca w ziarnach czerwonego ryżu, który został poddany fermentacji poprzez grzyba Monascus purpureus. Dzięki temu, że wpływa hamująco na enzym uczestniczący w produkcji cholesterolu śmiało można powiedzieć, że hamuje powstawanie cholesterolu i zwiększa wychwyt LDL, czyli "złego" cholesterolu. Dla potwierdzenia Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podał, że monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Określił również optymalną dawkę, aby otrzymać pożądany efekt, która wynosi 10 mg na dobę.

Wyższość monakoliny K w walce z cholesterolem

Zdecydowanym atutem monakoliny K jest fakt, iż po pierwsze, jest całkowicie naturalna, a po drugie jej zażywanie nie wywołuje szeregu działań niepożądanych, których doświadczają pacjenci w wyniku zażywania statyn - leków na receptę obniżających cholesterol. Pacjenci zażywający statyny z czasem zaczynają narzekać na pojawiające się problemy z sercem, bóle mięśniowe, zaburzenia czynności nerek i wątroby. Za skutecznością monakoliny K stoja badania. Randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą, wykonane na próbie 79 pacjentów, w wieku 23-65 lat, średnia wyjściowa poziomu LDL- cholesterolu 203,9 mg/dl. Źródło: Cheng-Chien Lin, Tsai-Chung Li, Ming-May Lai, Clinical Study, Efficacy and safety of Monascus Purpureus Went in subjects, European Journal of Endocrinology (2005) 152 679-686. Badanie to wskazuje na obniżenie trójglicerydów o 15,8%, cholesterolu całkowitego o 21,50% i frakcji LDL o 27,7%.

Jednak wciąż podkreślam, że monakolina K nie będzie skuteczna w leczeniu wysokiej hipercholesterolemii.

Czy są jakieś wątpliwości?

Monakolina K powstaje ze sfermentowanego czerwonego ryżu. W trakcie tego procesu wytwarzana jest również tzw. cytrynina. Jest to substancja nefrotoksyczna, która powoduje uszkodzenia nerek. Producenci suplementów zawierających monakolinę K precyzują zawartość monakoliny jednak nie podają ilości cytryniny. Pewnym jest jednak to, że wspomniany przeze mnie wyżej Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił dopuszczalną zawartość cytryniny w preparatch zawierających sfermentowany czerwony ryż. Ta ilość to 2mg cytryniny na 1kg ryżu.  Od nas więc będzie zależeć czy skorzystamy z monakoliny K jako wspomagacza pierwszego rzutu w walce z podwyższonym cholestereolem czy też wybierzemy inną drogę.

Z apteki

W aptece można kupić kilka suplementów zawierających w swoim składzie monakolinę K. Są to np. Cholesfytol, Czerwony ryż, Detox +Cholester, Cholester, Optisterin, Lipiforma, Lipiforma Plus, Anticholesteran, Cardiochol.

Wymienione wyżej preparaty mają zazwyczaj 10 mg monakoliny K. Niektóre z nich zawierają dodatkowo witaminy, fitosterole. Producenci co prawda nie podają zawartości ilości cytryniny ale jeśli postępują zgodnie z wytycznymi Europejskiego Urządu ds. Bezpieczeństwa Żywności to możemy czuć się bezpieczni.

Autor: mgr farm. Agnieszka Wojtala


Pokaż więcej wpisów z Marzec 2016
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij