Yerba Mate - naturalny Energy Drink i nie tylko

2016-08-21
Yerba Mate - naturalny Energy Drink i nie tylkoZapomnij o przesłodzonych, chemicznych napojach, które ?dodają skrzydeł?! Czas na naturalną, aromatyczną herbatę ? Yerba Mate, która da Ci prawdziwego ?kopa?. Yerba mate to jeden z najchętniej pitych naparów w krajach Ameryki Południowej. Doceniana jest za swój smak, aromat oraz, a może przede wszystkim, za swoje niesamowite właściwości. W Polsce jest stosunkowo słabo znana, choć i tu spotkać można jej absolutnych fanatyków. Coraz większa dostępność oryginalnej herbaty, a może chęć do poszerzania smakowych i kulturowych horyzontów sprawi, że i Ty rozsmakujesz się w naparze z ostrokrzewu paragwajskiego. 

Herbata - nie-herbata 

Yerba mate to suszone, pokruszone liście i drobne gałązki ostrokrzewu paragwajskiego, z których otrzymuje się charakterystyczny, gorzkawy napar. Co ciekawe, susz jest także znany jako Mate tea, co bywa mylące, bowiem ostrokrzew paragwajski nie należy do rodzaju kamelia, a tym samym nie jest herbatą sensu stricto. Polszczyzna płata jednak figle ? przyjęło się, że także napary z innych roślin (głównie ziół) nazywa się herbatami! Status Yerby już określony, warto zatem rozłożyć ją na chemiczne czynniki pierwsze. Jest ich ponad 200, jednak nie wszystkie migrują z liści do naparu. Jakie substancje można znaleźć w napoju? Przede wszystkim ksantyny, czyli kofeinę oraz teobrominę i teofilinę. To trio odpowiada za zastrzyk energii i pobudzenie umysłowe! Obok ksantyn w Yerbie występują polifenole, czyli wymiatacze wolnych rodników. Charakterystyczna goryczka i piana na powierzchni herbaty to zasługa saponin, regulujących metabolizm cholesterolu. Całości chemicznego dream teamu dopełniają makroelementy (magnez, potas, fosfor), mikroelementy (mangan, cynk, miedź, chrom, krzem) oraz witaminy (A, C, E, PP, H i kompleks witamin z grupy B). Ten olimpijski skład potrafi naprawdę wiele! 

Yerba mate - właściwości

Najwyższy czas przejść do konkretów! Yerba mate ma szerokie działanie, a my znamy co najmniej kilka powodów, dla których warto codziennie delektować się herbatą z ostrokrzewu paragwajskiego! 

  • Yerba mate i odchudzanie idą w parze! Przeprowadzone badania wskazują, że paragwajska herbata przyczynia się do utraty wagi i zbędnego tłuszczyku, nawet bez stosowania diet redukcyjnych. Sprzyjające odchudzaniu właściwości mate nasilają się w połączeniu m.in. z damianą. Picie Yerby obniża także współczynnik oddechowy (RQ), co oznacza, że organizm utlenia więcej tłuszczów. Istnieją przypuszczenia, że napar ten zmniejsza aktywność lipazy trzustkowej, a tym samym ogranicza przyswajanie tłuszczów. Co więcej, z Yerbą zjesz mniej, ponieważ szybciej odczujesz sytość i zwiększysz spalanie kalorii! Saponiny występujące w ostrokrzewie paragwajskim stymulują wydzielanie żółci, co znacząco wpływa na proces trawienia, przyspiesza przemianę materii oraz prowadzi do złagodzenia dyskomfortu trawiennego. W aptekach stacjonarnych i internetowych możesz znaleźć różne preparaty wspomagające odchudzanie z mate tea, np. Figuretka-Max z L-karnityną czy Lipidon Minus.

  • Zastrzyk energii ? z Yerbą mate na pewno. Kawa ani mocna herbata nie powodują tak silnego pobudzenia, jak herbata z ostrokrzewu. Kofeina, teofilina i teobromina poprawiają zdolności umysłowe nawet do 5 godzin. Koncentracja i zdolność skupienia uwagi, a także energia do działania to typowy efekt picia Yerby. Dodatkowo zmęczenie pomagają zlikwidować witaminy z grupy B! Codzienna porcja naparu poprawi Twoje zdolności umysłowe! Pamiętaj o tym, aby wybierać najlepszy na rynku susz, np. Yerba mate Intenso czy Yerba mate Andresito. Możesz również skusić się na ostrokrzew w saszetkach, np. Herbatka Yerba mate fix lub wyciągi w kapsułkach, np. Yerba mate firmy Vitadiet.

  • Yerba pomoże Ci zapomnieć o sezonowych infekcjach, ponieważ wzmacnia odporność na kilka sposobów. Przede wszystkim stymuluje leukocyty, ponadto napar ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze, dzięki czemu utrudnia rozwój patogenów.

  • Yerba mate to krok ku zdrowemu sercu! Reguluje ona stężenie cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Badania wskazują, że napar z ostrokrzewu paragwajskiego pity codziennie redukuje poziom frakcji LDL cholesterolu i podwyższa stężenie ?dobrego? cholesterolu HDL. Yerba mate przeciwdziała odkładaniu się cząsteczek cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz ich utlenieniu, co zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych. Jest to związane z wpływem naparu na aktywność paraoksygenazy-1, za co odpowiada kwas chlorogenowy. Badania potwierdzają, że napar działa ochronnie na serce, ograniczając uszkodzenia oksydacyjne związane z niedokrwieniem serca. Potencjalne właściwości pronaczyniowe i angiogenetyczne stawiają mate tea w gronie substancji, które mogą dać pozytywne rezultaty w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego.

  • Yerba i uroda to zgrany duet. Regularnie pita Yerba mate dostarcza do organizmu substancji odpowiadających za rewelacyjny wygląd ? głównie minerałów, witamin i antyoksydantów. Warto wiedzieć, że badania in vitro wskazują, że wyciąg z ostrokrzewu paragwajskiego hamuje aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład kolagenu i elastyny, czyli białek odpowiedzialnych za dobrą kondycję skóry i młodzieńczy wygląd!

  • Yerba mate i siła przeciwutleniaczy. To już pewne ? polifenole zawarte w naparze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i reaktywnymi formami tlenu (RFT). Co szczególnie interesujące, Yerba mate nie tylko redukuje stres oksydacyjny, ale i wpływa na ekspresję genów enzymów antyoksydacyjnych! Badania potwierdzają także, że ostrokrzew paragwajski posiada właściwości przeciwnowotworowe, polegające na działaniu chemoprewencyjnym i cytotoksycznym.


Te właściwości ostrokrzewu paragwajskiego to nie wszystkie jego atuty! W przeciwieństwie do kawy i herbaty Yerba mate nie podrażnia żołądka i nie powoduje kłopotów z zasypianiem. Warto także od razu skomentować pogłoski o właściwościach rakotwórczych ostrokrzewu! W liściach mogą powstawać niebezpieczne WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), jeśli są one niewłaściwie suszone lub parzone (zalewane wodą powyżej 82st. C). Czynnikiem kancerogennym w rzeczywistości nie jest sama Yerba mate, a wysoka temperatura. Już od kilku lat naukowcy mówią, że spożywanie bardzo gorących dań i napojów przyczynia się do rozwoju nowotworów jamy ustnej i przełyku!

Yerba mate - parzenie

Parzenie Yerby wymaga nieco praktyki. Z czasem nauczysz się przyrządzać idealny napar, dobierając odpowiednią ilość suszu, temperaturę wody i długość parzenia. Przekonasz się także, które parzenie daje najsmaczniejszy napar. Jeśli chcesz przygotować tradycyjną mate, będziesz potrzebować odpowiednich naczyń (materka, tykwy) oraz specjalnej słomki zakończonej siteczkiem, czyli bombilli. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z ostrokrzewem, spokojnie do przygotowania idealnej Yerby wystarczy podstawowe kuchenne wyposażenie ? dzbanek lub kubek i sitko! Masz już w czym zaparzyć susz... ale jak się do to zabrać? Nic prostszego, wystarczy wsypać susz, włożyć bombillę i zalać wodą. Ot, ?zwykła? procedura parzenia, jednak kilka szczegółów zdecyduje o jakości naparu. Zacznij od eksperymentów z ilością suszu ? 1/2-3/4 kubka to absolutna klasyka, ale najpierw spróbuj słabszego naparu z 2-3 łyżeczek liści. Niestety nawet bombilla nie oddzieli drobinek pyłku, jednak i na to jest sposób: kubek z suszem zakryj ręką, obróć do góry dnem i potrząśnij! Następnie delikatnie przekręć i wsuń bombillę. Postaraj się nią nie ruszać, aby pyłek nie opadł na spód. Teraz możesz już zalać susz. Jaka woda będzie do tego odpowiednia? Każda ? zimna, letnia i gorąca. Im zimniejsza woda, tym delikatniejszy napar i dłuższy czas parzenia. Aby uzyskać ?typowy? napój, zalej liście wodą o temperaturze 70-80st. C i parz około 3-5 minut. Zwykle już po chwili susz ?wypija? całą wodę, możesz wtedy jej nieco dolać. Jeśli nie korzystasz z bombilli, po zaparzeniu odcedź napar przez sitko. I jeszcze jedno ? nie wyrzucaj raz wykorzystanych liści! Jedną porcję suszu można zalewać wodą 5-7 razy i wciąż otrzymywać płynny energetyk. Pamiętaj, że pierwszy napar jest najbardziej gorzki, kolejne zaś mają już mniej wyczuwalną goryczkę. Jest też alternatywa ? Yerba mate w saszetkach, którą należy parzyć zgodnie z zaleceniami producenta.

Kawa, mocna herbata, przesłodzone energy drinki lub musujące suplementy diety? Możesz o nich zapomnieć! Zafunduj sobie antyoksydantowo-witaminowo-pierwiastkowy koktajl mocy!

Wybierz odpowiedni dla siebie susz ostrokrzewu paragwajskiego: klasyczny bez dodatków, z subtelnymi owocowymi lub ziołowymi nutami, ultrapobudzający ziołowy miks lub kapsułkowane preparaty.

Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl


Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2016
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij