czytelnia

Zobacz jako RSS
2017-04-18
Pijesz ją do śniadania, do kolacji, do deseru, a czasem tylko dlatego, że ją lubisz. O czym mowa? Oczywiście o herbacie – czarnej, zielonej, czerwonej! Niedawno znów zrobiło się o niej głośno, niestety nie w pozytywnym sensie. W produktach popularnych marek znaleziono różne pestycydy, w tym takie oskarżane o działanie rakotwórcze! Co szczególnie interesujące dla polskich konsumentów, zagraniczne badania objęły także herbaty dostępne na naszym rynku!
2017-04-03
Sproszkowane kłącza kurkumy to powszechnie znana miłośnikom kuchni hinduskiej przyprawa i – jak dowodzą badania – prawdziwe złoto indyjskich dzikich pól. Intensywnie żółty proszek doskonale sprawdza się także jako naturalne źródło aktywnych biologicznie substancji, które korzystnie wpływają m.in. na stawy, układ pokarmowy i pracę mózgu. Zacznij więc stosować kurkumę i poczuj jej siłę na własnej skórze!
2017-01-22
Wiosna kojarzy Ci się z morzem żółci, a lato z puchowymi kulami? Nic dziwnego, mlecz gęsto porasta polskie niziny i wyżyny, rośnie swobodnie na gościnnych łąkach i wdziera się nieproszony, by zaburzać wypielęgnowane, równo przycięte trawniki. Mniszek lekarski powszechnie uważany jest za chwast, który trudno wyplenić, a przecież w tej roślinie zamknięta jest cała apteka! W mleczu znajdują się prawdziwe skarby – witaminy, sole mineralne, garbniki, triterpeny, flawonoidy i karotenoidy.
2016-12-04
Prawdziwym hitem żywieniowym ostatnich lat jest komosa ryżowa (Quinoa). Ta popularność wynika przede wszystkim z jej uniwersalnego zastosowania w kuchni – może stanowić podstawę dania głównego, skromny, acz wyrazisty dodatek albo pyszny, awangardowy deser. Zalety kaszy quinoa nie ograniczają się jednak tylko do kuchni – dysponuje ona bowiem sporym bogactwem ważnych substancji prozdrowotnych! Błonnik, aminokwasy, flawonoidy i witaminy to tylko niektóre składniki z całej palety naturalnych dobrodziejstw!
2016-11-06
Twoja pamięć czasem szwankuje? Wracając z zakupów, przypominasz sobie, że nie kupiłaś kilku niezbędnych rzeczy? Zadaj sobie pytanie, co wiesz o ginkgo biloba? Pewnie powtarzasz obiegową opinię „miłorząb japoński na pamięć”? I słusznie, jednak wyciągi z tej rośliny mają znacznie szersze spektrum działania i mogą zawstydzić niejedną syntetyczną substancję leczniczą. Dowiedz się, dlaczego ginkgo biloba to Twój sprzymierzeniec w walce o zdrowy organizm!
2016-10-30
Malutkie czarne ziarenka, w których zaklęta jest prawdziwa moc... to najlepsza charakterystyka czarnuszki. Czarnuszka to nie tylko rewelacyjna przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni, ale przede wszystkim cenny surowiec o właściwościach antynowotworowych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i immunoprotekcyjnych.
2016-09-07
Równolegle (choć nieco z boku) do dynamicznego postępu w dziedzinie medycyny i farmacji prężnie rozwija się wiedza o naturalnych środkach leczniczych. Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o cudownych właściwościach dobrze znanych Ci składników diety lub też składników, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałaś. Pestki moreli to jeden z takich produktów, który sukcesywnie zyskuje rzeszę fanów. Dlaczego? Uważa się bowiem, że zawarta w nich amigdalina może leczyć raka. Jak w przypadku wszystkich tego typu rewelacji i tu toczy się zacięta dyskusja między zwolennikami oraz przeciwnikami tej teorii. Sprawdź sama, o co te spory?
2016-08-30
Wiesz, że witamina C jest zdrowa i jej odpowiednia porcja sprawia, że organizm prawidłowo funkcjonuje... wiesz też, że Twoje menu nie dostarcza aż tyle kwasu askorbowego. Myślisz o tym, aby włączyć do diety jakiś suplement lub lek z witaminą C, jednak znalezione w internecie informacje o wszystkich rodzajach kwasu L-askorbinowego przyprawiają Cię jedynie o ból głowy. Gorączkowo zastanawiasz się, jaki preparat wybrać z całego morza możliwości. Dowiedz się całej prawdy o różnych postaciach kwasu askorbowego oraz „cudownej lewoskrętnej” witaminie C!
2016-08-21
Zapomnij o przesłodzonych, chemicznych napojach, które „dodają skrzydeł”! Czas na naturalną, aromatyczną herbatę – Yerba Mate, która da Ci prawdziwego „kopa”. Yerba mate to jeden z najchętniej pitych naparów w krajach Ameryki Południowej. Doceniana jest za swój smak, aromat oraz, a może przede wszystkim, za swoje niesamowite właściwości. W Polsce jest stosunkowo słabo znana, choć i tu spotkać można jej absolutnych fanatyków. Coraz większa dostępność oryginalnej herbaty, a może chęć do poszerzania smakowych i kulturowych horyzontów sprawi, że i Ty rozsmakujesz się w naparze z ostrokrzewu paragwajskiego.
2016-08-09
Do aptek szturmem wdzierają się wyciągi i susze z roślin, które od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej na całym świecie. Do niedawna niedoceniane przez branżę farmaceutyczno-medyczną, dziś po wieloletnich badaniach udowadniają, że nie bez powodu znalazły uznanie w oczach zielarzy. Jedną z takich roślin jest vilcacora, w której składzie występują cenne czynne biologicznie substancje, korzystnie wpływające na organizm.
<< poprzednie 1234 następne >>
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel