Najdłużej działająca Apteka internetowa w Polsce - pewność i zaufanie - 100% polski kapitał

Przez jelita do zdrowia

17.05.2024

Procesy trawienne w naszym organizmie zachodzą przy udziale bakterii. Bakterie zamieszkują nasze jelita w miliardowych ilościach, a ich łączna masa to około 2 kg. Bakterie odpowiadają za produkcje wielu istotnych dla naszego zdrowia związków, bez których nie jesteśmy w stanie zdrowo funkcjonować. Dobra kondycja jelit i właściwa struktura ich flory bakteryjnej, to najlepsza droga do większej odporności, zdrowia i bardziej komfortowego życia. Warto wspomnieć, że zaburzenia trawienia, depresje czy nowotwory mają swoje przyczyny właśnie w złej pracy jelit i związanymi z tym niedoborami witamin (grupy B-zwłaszcza B12 oraz witamin A, C, D i E) i mikroelementów (żelaza, magnezu, cynku, wapnia i jodu).

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) - rola i funkcje

Bardzo ważne znaczenie dla prawidłowego przebiegu procesów trawienia i wchłaniania substancji odżywczych mają tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Należą do nich kwas octowy, propionowy i masłowy, przy czym to ten ostatni jest najważniejszy do utrzymania prawidłowej struktury i funkcji komórek przewodu pokarmowego. SCFA powstają w wyniku procesów fermentacji węglowodanów przez bakterie zamieszkujące okrężnicę. Kwasy te stymulują rozwój symbiotycznej flory bateryjnej, która chroni nasze wnętrze przez zarażeniem patogenami tj. Escherichia coli, Campylobacter czy Salmonella, które również zamieszkują nasze jelita. Bardzo ważnym i wykazanym w badaniach klinicznych działaniem SCFA jest efekt odżywczy i regeneracyjny (troficzny) na tkankę nabłonka jelit.

Dobroczynne działanie kwasu masłowego

Maślan sodu to główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego. Właściwe ilości maślanu są szczególnie potrzebne w stanach zapalnych, procesach regeneracyjnych czy zaburzeniach czynnościowych trawienia (zespół jelita drażliwego, zatwardzenia, wzdęcia, biegunki). W badaniach wykazano, że niedobór kwasu masłowego w jelitach prowadzi do obumierania kolonocytów, poprzez niezapewnienie im energii do prawidłowego działania. Odpowiednio odżywione kolonocyty wpływają hamująco na rozwój komórek nowotworowych.

Dobroczynnych działań maślanu jest bardzo dużo, najważniejsze z nich to:

  • odżywianie błony śluzowej jelit,

  • regeneracja uszkodzonego nabłonka jelitowego,

  • łagodzenie stanów zapalnych komórek nabłonka jelitowego,

  • poprawa przepływ krwi poprzez błonę śluzową jelit,

  • wsparcie motoryki przewodu pokarmowego,

  • wsparcie flory bakteryjnej i zapobieganie rozwojowi alergenów,

  • poprawa wchłaniania sodu i wody w jelicie grubym,

  • zmniejszanie objawów biegunkowych różnego pochodzenia,

  • zapewnienie źródła energii dla komórek nabłonka jelitowego - kolonocytów.

Suplementacja maślanu

Kwas masłowy powinien być ważnym elementem diety w następujących sytuacjach:

  • zespole jelita nadwrażliwego,

  • zaburzeniach struktury mikroflory jelitowej w wyniku antybiotykoterapii,

  • objawach infekcyjnych przewodu pokarmowego,

  • alergiach pokarmowych,

  • niedoborach SCFA,

  • wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,

  • chorobie uchyłkowej jelita grubego,

  • chorobie Leśniowskiego-Crohna,

  • uszkodzeniu jelit wywołanym napromienianiem i lekami przeciwnowotworowymi.

W przypadku leczenia ww. schorzeń, konieczne może być dostarczenie większych ilości kwasu masłowego w formie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego.

Czysty kwas masłowy jest substancją bardzo nietrwałą, której rozkład zachodzi już w bardzo wczesnej fazie spożycia, co nie prowadzi do uzupełnienia jego braków w jelitach. Opracowana technologia produkcji preparatu Intesta® pozwoliła na stopniowe uwalnianie maślanu na całej długości jelita, co umożliwia kompleksowe wykorzystanie jego pozytywnego wpływu na błonę śluzową jelit. Suplementacja maślanu sodu jest zalecana między innymi osobom starszym ze stanami zapalnymi jelit, w leczeniu onkologicznym czy z zespołem jelita drażliwego. Silne działanie troficzne maślanu sodu znajduje zastosowanie w terapii u osób wyniszczonych, z zaburzeniami odporności i długotrwale chorych. Korzystne efekty stosowania kwasu masłowego są szczególnie widoczne przy terapii nie krótszej niż 3 miesiące.

Stosowanie maślanu sodu Intesta® jest bardzo dobrym uzupełnieniem właściwego leczenia i regeneracji układu trawiennego. Właściwe poziomy maślanu sodu to podstawa dobrego funkcjonowania jelit i wraz odpowiednią strukturą flory bakteryjnej gwarancja zdrowia i komfortu życia.

Polecane wpisy

Pokaż więcej wpisów z Maj 2024
pixel