Najdłużej działająca Apteka internetowa w Polsce - pewność i zaufanie - 100% polski kapitał

Słodziki, stewia, ksylitol, erytrytol

( ilość produktów: 12 )

Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do otyłości i pogorszenia samopoczucia. Wpływa też niekorzystnie na zdrowie oraz przyczynia się do próchnicy zębów. Jest jednak alternatywa, dzięki której nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkich posiłków, nawet jeśli chcemy zachować zdrowie oraz smukłą sylwetkę.

Stewia - dla kogo?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników cukru, a pośród nich słodzik, który zawiera stewię. To roślina, która swoje słodzące właściwości zawdzięcza obecności glikozydów. Wskazuje się, że jest około 300 razy słodsza od cukru, dlatego do potraw i napojów dodaje się jej niewiele. Jej ogromną zaletą jest niska kaloryczność, dzięki czemu stewia w tabletkach albo w formie słodzika może być stosowana przez osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę. Jest też bezpieczna dla chorych na cukrzycę, fenyloketonurię oraz nadciśnienie. To jednak nie koniec zalet. Stewia nie powoduje próchnicy, więc nie wpłynie negatywnie na stan zębów. Co więcej, może być stosowana zarówno jako dodatek do napojów, jak i do gotowania oraz pieczenia.
 

Ksylitol – czym jest?

Ksylitol znany jest również pod nazwą „cukier brzozowy”, ponieważ pozyskuje się go z kory brzozy. Z chemicznego punktu widzenia jest to organiczny związek chemiczny należący do alkoholi cukrowych (czyli polioli).
 

Ksylitol ma słodki smak, a jednocześnie nie jest tak kaloryczny, jak cukier biały (1 gram dostarcza około 2 kcal). Jego zaletą jest również niski indeks glikemiczny, który sprawia, że cukier brzozowy jest polecany osobom z insulinoopornością i cukrzycą.
 

Erytrytol – co to jest?

Erytrytol to organiczny związek chemiczny należący do grupy alkoholi cukrowych. Wyglądem przypomina cukier biały, ale na tym podobieństwa się kończą.
 

W odróżnieniu od cukru białego erytrytol wyróżnia się bardzo małą kalorycznością (1 gram dostarcza około 0,2 kcal), a także niskim indeksem glikemicznym. Poza tym nie jest metabolizowany w organizmie i jest wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem. W związku z tym poleca się go jako zamiennik cukru osobom, które się odchudzają, zmagają się z insulinoopornością lub cukrzycą, cierpią na zespół jelita nadwrażliwego (IBS) oraz wszystkim, którzy chcą jeść zdrowo.

    pixel