Witamina E w tabletkach i kapsułkach - suplementy diety z witaminą E

( ilość produktów: 32 )

Witamina E, zwana także „witaminą młodości”, jest nieodłącznym elementem kompleksu witamin wpływających na nasze zdrowie. Jej niedobór lub nadmiar może okazać się degradujący dla naszego organizmu, a szczególne właściwości dowodzą, że bez niej nie moglibyśmy cieszyć się codziennymi czynnościami. Jak to możliwe?

Objawy niedoboru witaminy E w organizmie

Mimo że niedobór witaminy E głównie towarzyszy poważniejszym schorzeniom, jak np. mukowiscydoza, brak odpowiedniej diety i suplementacji, może doprowadzić do jej znaczącego braku. Jakie objawy powinny nas alarmować o takim stanie?

  • Zaburzenie widzenia,
  • Osłabienie i anemia,
  • Ból mięśni,
  • Pogorszenie nastroju,
  • Spadek libido,
  • Pogorszenie się jakości spermy u mężczyzn,
  • Spadek sprawności motorycznej,
  • Zawroty głowy,
  • Utrata włosów,
  • Osłabienie odporności i podatność na wszelkie infekcje.

Widzimy zatem jak istotna jest witamina E w naszym codziennym i prawidłowym funkcjonowaniu. Zwróćmy teraz uwagę, na jej właściwości.

Właściwości witaminy E

Niekiedy nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale witamina E jest przyjacielem naszego układu krwionośnego. Zapobiega zlepianiu się płytek krwi, wzmacnia krwinki czerwone i przeciwdziała powstawaniu zakrzepów. Ale to nie wszystko. Jest świetnym przeciwutleniaczem, sprawia, że nasza skóra jest jędrna i sprężysta, a także zapobiega nadmiernemu powstawaniu zmarszczek. Usuwa niedoskonałości skóry, nie dopuszczając do rozwoju i namnażania się wolnych rodników. Wspomaga wzrok oraz pełni nadrzędną rolę u kobiet w ciąży, oddziałując na prawidłowy rozwój płodu. U mężczyzn natomiast wpływa na procesy spermatogenezy i poprawia jakość nasienia, co ułatwia staranie się o potomka.

Suplementacja witaminy E - kto powinien ją wprowadzić?

O suplementację witaminy E powinien zadbać każdy, bez względu na wiek i płeć. Jest ona odpowiedzialna za liczne procesy naszego organizmu, wspiera wiele dziedzin zdrowia i śmiało możemy powiedzieć, że wydłuża długość naszego życia. Ponadto wpływa na rozwój i jakość nowego życia, które rozwija się w kobiecym organizmie, co powinno być szczególnie ważne dla przyszłych matek.

Na rynku dostępna jest witamina E w kapsułkach, witamina E w tabletkach oraz w formie kropel. To jaką opcję wybierzemy zależy wyłącznie od nas, naszego dziennego zapotrzebowania i dziedziny zdrowia, którą chcemy wzmocnić. Dlatego już dzisiaj zaopatrzmy się w jej odpowiednie dawki i pozwólmy jej działać na rzecz naszego dobrego zdrowia!

 

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zróżnicowane i zależne od płci, wieku oraz stanu zdrowia pacjenta. Według przyjętego schematu, zapotrzebowanie na witaminę E przedstawia się następująco:

 

  • Niemowlęta: 5 mg.
  • Dzieci od 1 do 3 roku życia: 6 mg.
  • Dzieci od 4 do 8 roku życia: 7 mg.
  • Nastolatki: 15 mg.
  • Osoby dorosłe: 15 mg.
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią: 16 mg.

 

Powyższe normy stanowią ogólny wzorzec, który indywidualnie może zostać zweryfikowany przez lekarza.

 

Witamina E - w jakich formach można ją przyjmować?

Formy witaminy E mają za zadanie ułatwić jej aplikacje i dozowanie. Na rynku dostępne są kosmetyki do użytku zewnętrznego z dużą zawartością witaminy E, które kompleksowo działają na cerę, skórę, włosy i paznokcie. Możemy także wybrać spośród licznych produktów doustnych. Witamina E w kroplach sprawdzi się w przypadku niemowląt i małych dzieci, a także osób starszych, które mogą niechętnie stosować tradycyjne formy leków, a witamina E w tabletkach i witamina E w kapsułkach będzie idealnym uzupełnieniem dla osób ceniących praktyczność.

 

Witamina E - gdzie występuje?

Witamina E znajduje się w wielu produktach spożywczych, dlatego jej niedobór występuje głównie u osób stosujących drastyczne diety lub zmagających się z zaburzeniami odżywiania. Jeśli chodzi o produkty pochodzenia roślinnego, witaminę E znajdziemy w orzechach, kiełkach, oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, pomidorach, szpinaku, brukselce, brzoskwiniach, czarnej porzeczce i brokułach. W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, witaminy E należy szukać w łososiu, śledziach, mleku, jajkach. Warto jednak pamiętać, że witamina E rozkłada się w wysokich temperaturach, dlatego korzystniej jest sięgać po produkty nieprzetworzone.

pixel