cytrynian sodu
Inna nazwa: sól sodowa kwasu cytrynowego. Organiczny związek chemiczny wykorzystywany w przemyśle chemicznym, spożywczym i w medycynie. Cytrynian sodu bardzo łatwo łączy się z wodą, a dodawany do żywności ma oznaczenie E331.
Cytrynian sodu stosuje się w medycynie jako:
- środek zmniejszający krzepliwość krwi,
- środek łagodzący dolegliwości układu moczowego,
- środek zapobiegający zaparciom,
- środek zapobiegający zlepianiu się krwinek czerwonych
- środek zapobiegający powstawaniu kamieni nerkowych,
- łagodzi objawy kwasicy metabolicznej.
Mimo że cytrynian sodu uważany jest za w pełni bezpieczny, jak każda przedawkowana substancja może przynieść skutki uboczne tj. biegunkę, wymioty, gorączkę. U osób uczulonych na substancję może występować wysypka, zawroty głowy i swędzenie okolic twarzy.
Nie powinny go przyjmować osoby: skrajnie osłabione i odwodnione, mające problemy z pracą nerek, cierpiące na niedokrwienie mięśnia sercowego, mające zbyt wysoki poziom potasu we krwi lub cierpiące na nietolerancję kwasu cytrynowego.

