Dlaczego warto wybrać olej rzepakowy tłoczony na zimno?

23.03.2021
Dlaczego warto wybrać olej rzepakowy tłoczony na zimno?

Olej rzepakowy jest powszechnie znanym produktem, kupowanym przez wielu z nas w sklepie. Jednak jego wartość jest minimalna w porównaniu z olejem, jaki można uzyskać z rzepaku, jeśli zostanie poddany ekologicznej, tradycyjnej obróbce. Dowiedz się, dlaczego lepiej będzie, jeśli od tej pory wybierać będziesz olej tłoczony na zimno. 

Tłoczenie na zimno

Tłoczenie oleju na zimno to jedna z najbardziej tradycyjnych metod pozyskiwania tego cennego surowca. Najważniejsza zasada, jaka dotyczy tego sposobu tłoczenia, to wykluczenie podwyższenia temperatury, dzięki czemu w oleju nie mogą zachodzić żadne zmiany, które mogłaby spowodować. Co więcej, metoda ta nie wymaga stosowania żadnych rozpuszczalników chemicznych, które miałyby za zadanie przyspieszyć lub zwiększyć efektywność procesu tłoczenia.

W efekcie, tłoczenie oleju na zimno jest niezwykle prostą metodą, polegającą na rozdrobnieniu materiału roślinnego, wyciskaniu tłuszczu w sposób mechaniczny oraz - jeśli jest to konieczne - filtracji. Nie jest on poddawany żadnemu oczyszczaniu ani rafinacji, w przeciwieństwie do olejów dostępnych powszechnie w sklepach.

Różnica pomiędzy olejem rafinowanym a tłoczonym na zimno

Pierwsza różnica, jaką można zobaczyć już po otwarciu butelki, to zapach, smak i barwa. Oleje rafinowane, ze względu na bardzo intensywne oczyszczanie w wysokiej temperaturze i ciśnieniu, praktycznie pozbawione są smaku, zapachu i mają jasny, słomkowy kolor. W przeciwieństwie do nich oleje tłoczone na zimno charakteryzują się smakiem i zapachem, odpowiadającym surowcowi, z którego powstały. Ich barwa zazwyczaj jest ciemniejsza i różni się w zależności od surowca.

Druga różnica to trwałość oleju rafinowanego, która zazwyczaj przewyższa trwałość oleju tłoczonego na zimno. Dzieje się tak dlatego, że pozbawiony niemal wszystkich składników olej rafinowany jest bardzo stabilny - dzięki temu ma dłuższy termin przydatności do spożycia. Oleje tłoczone na zimno nie zawierają także żadnych konserwantów, które wydłużałyby ich termin przydatności.

W konsekwencji jednak pojawia się trzecia różnica: proces oczyszczania w trakcie rafinacji usuwa praktycznie wszystkie cenne składniki odżywcze z oleju. Tymczasem olej tłoczony na zimno zawiera wiele cennych składników, takich jak karotenoidy, witaminy i kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, a także liczne antyoksydanty.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno - skarbnica zdrowia

Olej rzepakowy, który został przygotowany z ekologicznych nasion i poddany tłoczeniu na zimno można znaleźć pod adresem: https://olejarnia-gaja.pl/olej-rzepakowy/. Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, gdyż nie zawiera GMO czy konserwantów i został przygotowany w pełni naturalnie, bez rafinacji, oczyszczania i wysokiej temperatury. Co więcej, jest przygotowywany na zamówienie klienta, dzięki czemu jest świeży i pełen dobroczynnych składników.

Dzięki temu chroni organizm przed chorobami układu krążenia, przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Korzystnie wpływa także na kondycję skóry, włosów i paznokci, a przy tym dostarcza cennych, odżywczych witamin i przeciwutleniaczy, podnosząc witalność i odporność.

Apteka internetowa i-Apteka.pl
Autor wpisu:i-Apteka.pl

Polecane wpisy

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
pixel