Leczenie naturalne

Ziołolecznictwo i naturoterapia świętują swój wielki powrót. Wiele ziół i surowców naturalnych zostaje na nowo wskrzeszonych do życia, a o ich wspaniałych właściwościach możemy przeczytać na modnych blogach, w poradnikach i w publikacjach naukowych. W naszej czytelni przybliżmy Wam zalety oraz wady, zarówno tych bardzo popularnych surowców i ziół, jak i tych egzotycznych i coraz chętniej stosowanych w leczeniu oraz w dietach. Opowiemy o cennych dla naszego zdrowia witaminach i substancjach, z którymi warto się "zaprzyjaźnić".

2017-09-10
Rewolucja w świecie naturalnych suplementów diety! Ashwagandha, znana jako witania ospała, to prawdziwa prozdrowotna bomba. Charakteryzuje się różnorodnymi substancjami aktywnymi, co przekłada się na wszechstronność jej stosowania. Ashwagandha od setek lat była stosowana w Azji i Afryce, najwyższy czas, aby i Polska zaznajomiła się z jej działaniem wzmacniającym kondycję psychiczną i fizyczną, przeciwdepresyjnym, przeciwnowotworowym, hepatoprotekcyjnym i poprawiającym jakość nasienia.
2017-05-10
Ziołolecznictwo wraca do łask nie bez powodu – w końcu natura obdarzyła nas mnóstwem roślin i ziół, które można wykorzystać do podreperowania zdrowia! Poniżej przedstawiamy Top 8 darów natury korzystnie wpływających na pracę serca. Należy jednak pamiętać, że to jedynie mała reprezentacja, gdyż nasercowa ziołowa apteczka jest znacznie obfitsza i różnorodna!
2017-04-18
Pijesz ją do śniadania, do kolacji, do deseru, a czasem tylko dlatego, że ją lubisz. O czym mowa? Oczywiście o herbacie – czarnej, zielonej, czerwonej! Niedawno znów zrobiło się o niej głośno, niestety nie w pozytywnym sensie. W produktach popularnych marek znaleziono różne pestycydy, w tym takie oskarżane o działanie rakotwórcze! Co szczególnie interesujące dla polskich konsumentów, zagraniczne badania objęły także herbaty dostępne na naszym rynku!
2017-04-03
Sproszkowane kłącza kurkumy to powszechnie znana miłośnikom kuchni hinduskiej przyprawa i – jak dowodzą badania – prawdziwe złoto indyjskich dzikich pól. Intensywnie żółty proszek doskonale sprawdza się także jako naturalne źródło aktywnych biologicznie substancji, które korzystnie wpływają m.in. na stawy, układ pokarmowy i pracę mózgu. Zacznij więc stosować kurkumę i poczuj jej siłę na własnej skórze!
2017-01-22
Wiosna kojarzy Ci się z morzem żółci, a lato z puchowymi kulami? Nic dziwnego, mlecz gęsto porasta polskie niziny i wyżyny, rośnie swobodnie na gościnnych łąkach i wdziera się nieproszony, by zaburzać wypielęgnowane, równo przycięte trawniki. Mniszek lekarski powszechnie uważany jest za chwast, który trudno wyplenić, a przecież w tej roślinie zamknięta jest cała apteka! W mleczu znajdują się prawdziwe skarby – witaminy, sole mineralne, garbniki, triterpeny, flawonoidy i karotenoidy.
2016-12-04
Prawdziwym hitem żywieniowym ostatnich lat jest komosa ryżowa (Quinoa). Ta popularność wynika przede wszystkim z jej uniwersalnego zastosowania w kuchni – może stanowić podstawę dania głównego, skromny, acz wyrazisty dodatek albo pyszny, awangardowy deser. Zalety kaszy quinoa nie ograniczają się jednak tylko do kuchni – dysponuje ona bowiem sporym bogactwem ważnych substancji prozdrowotnych! Błonnik, aminokwasy, flawonoidy i witaminy to tylko niektóre składniki z całej palety naturalnych dobrodziejstw!
2016-11-06
Twoja pamięć czasem szwankuje? Wracając z zakupów, przypominasz sobie, że nie kupiłaś kilku niezbędnych rzeczy? Zadaj sobie pytanie, co wiesz o ginkgo biloba? Pewnie powtarzasz obiegową opinię „miłorząb japoński na pamięć”? I słusznie, jednak wyciągi z tej rośliny mają znacznie szersze spektrum działania i mogą zawstydzić niejedną syntetyczną substancję leczniczą. Dowiedz się, dlaczego ginkgo biloba to Twój sprzymierzeniec w walce o zdrowy organizm!
2016-10-30
Malutkie czarne ziarenka, w których zaklęta jest prawdziwa moc... to najlepsza charakterystyka czarnuszki. Czarnuszka to nie tylko rewelacyjna przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni, ale przede wszystkim cenny surowiec o właściwościach antynowotworowych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i immunoprotekcyjnych.
2016-09-07
Równolegle (choć nieco z boku) do dynamicznego postępu w dziedzinie medycyny i farmacji prężnie rozwija się wiedza o naturalnych środkach leczniczych. Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o cudownych właściwościach dobrze znanych Ci składników diety lub też składników, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałaś. Pestki moreli to jeden z takich produktów, który sukcesywnie zyskuje rzeszę fanów. Dlaczego? Uważa się bowiem, że zawarta w nich amigdalina może leczyć raka. Jak w przypadku wszystkich tego typu rewelacji i tu toczy się zacięta dyskusja między zwolennikami oraz przeciwnikami tej teorii. Sprawdź sama, o co te spory?
2016-08-30
Wiesz, że witamina C jest zdrowa i jej odpowiednia porcja sprawia, że organizm prawidłowo funkcjonuje... wiesz też, że Twoje menu nie dostarcza aż tyle kwasu askorbowego. Myślisz o tym, aby włączyć do diety jakiś suplement lub lek z witaminą C, jednak znalezione w internecie informacje o wszystkich rodzajach kwasu L-askorbinowego przyprawiają Cię jedynie o ból głowy. Gorączkowo zastanawiasz się, jaki preparat wybrać z całego morza możliwości. Dowiedz się całej prawdy o różnych postaciach kwasu askorbowego oraz „cudownej lewoskrętnej” witaminie C!
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel