Jak przechowywać naturalny pokarm matki?

2020-01-17
Jak przechowywać naturalny pokarm matki?Naturalny pokarm matki to najcenniejsza rzecz, jaka może znaleźć się w jadłospisie noworodka. Jego unikatowy skład sprawia, że jest niemożliwe do odtworzenia w warunkach laboratoryjnych. W niektórych sytuacjach jednak podawanie naturalnego mleka nie jest wskazane. Można je natomiast bezpiecznie przechowywać. Jak robić to prawidłowo? Podpowiadamy.

Pokarm matki – ważny w żywieniu dziecka
Mleko matki to najdoskonalszy produkt, który możemy podawać dziecku w pierwszych miesiącach jego życia. Pokarm jest w pełni dostosowany do potrzeb niemowlęcia, zawiera wszystkie składniki odżywcze i substancje bioaktywne niezbędne do prawidłowego rozwoju. W pierwszych 6 miesiącach może być stosowane jako jedyny podawany pokarm. Później natomiast zaspokaja zapotrzebowanie na białko i wspiera układ immunologiczny. Jednak by dziecko miało wystarczająco dużo energii, niezbędne jest urozmaicenie jadłospisu.   

Kiedy należy wstrzymać się z karmieniem?
Karmienie piersią, choć jest najlepszą formą odżywiania niemowlęcia, nie zawsze może być odpowiednie dla maluszka. W wyjątkowych sytuacjach laktacja musi być wstrzymana. Tak jest np. w przypadku wcześniaków, które ze względu na swój stan zdrowia nie mogą być karmione naturalnym mlekiem. Przeciwskazania w karmieniu pojawiają się również w sytuacji, gdy matka przyjmuje leki mogące zaszkodzić dziecku.

Wstrzymanie się z karmieniem piersią może być też spowodowane niewystarczającą produkcją naturalnego mleka przez matkę. Wiele młodych kobiet zaraz po ciąży decyduje się na szybki powrót do pracy. W efekcie nie są w stanie regularnie karmić niemowlęcia drogą naturalną.

W wielu przypadkach dziecko może być karmione z użyciem mleka modyfikowanego. Nie zawiera ono jednak tylu cennych składników co naturalny pokarm. Na szczęście dzisiejsze możliwości pozwalają na bezpieczne przechowywanie mleka matki.

Odciągnięte mleko – jak je przechowywać?
O czym powinniśmy pamiętać, decydując się na przechowywanie mleka matki? Przede wszystkim należy wyposażyć się w specjalne butelki oraz pojemniki. Zazwyczaj można je nabyć w zestawach z laktatorem. W zależności od rodzaju mleka mają one odpowiednie rozmiary. Przed użyciem powinny być odpowiednio przygotowane na przechowanie pokarmu (zdezynfekowane, np. wrzątkiem) oraz oznaczone (datą, godziną i objętością odciągnięcia mleka).

Jak przechowywać taki pokarm? Mleko świeże możemy przechowywać w pokojowej temperaturze (19-25 °C) do pierwszych 4 godzin od odciągnięcia. Jeśli planujemy podać je dziecku w ciągu doby, temperaturę przechowywania należy obniżyć do 4-15 °C Z kolei w temp. 4 °C mleko można przechowywać nawet do 4 dni.

Jeśli natomiast odciągnięte mleko planujemy zachować na kolejne miesiące, powinniśmy je zamrozić. Najlepiej zrobić to w warunkach sięgających -20 °C. Pokarm będzie nadawać się do spożycia nawet przez najbliższe pół roku. By go prawidłowo rozmrozić, należy włożyć pojemnik do ciepłej kąpieli wodnej lub wstawić do lodówki 24 godziny przed podaniem go dziecku. Pamiętajmy, że takiego mleka nie należy już ponownie zamrażać.     

Źródło: https://www.lactosan.pl/elementarz-karmiacej/jak-przechowywac-odciagniete-mleko-matki-praktyczne-rady

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
pixel