Kalkulatory Dietetyczne - podstawowe narzędzie dietetyka
11.02.2020
Co oferują kalkulatory dietetyczne?
Kalkulatory dietetyczne to specjalnie dostosowane do pracy dietetyków narzędzia, które pozwalają nie tylko ocenić stan odżywienia pacjenta, ale także kontrolować efekty współpracy i utorować dalsze działania. Ich dostępność w ostatnim czasie zdecydowanie wzrosła, dlatego też Dietetycy muszą zwrócić uwagę na ich rzetelność. Nieprawidłowe kalkulacje mogą prowadzić do błędnego postępowania żywieniowego u pacjentów, którzy odwiedzają gabinety dietetyków.
Kalkulatory oferują przede wszystkim gotowe schematy, do których potrzebne są tylko dane uzyskiwane od pacjenta podczas pierwszej wizyty. Otrzymywane wyniki stanowią podstawę dalszej współpracy dietetyka z pacjentem.
Co mogę obliczyć przy pomocy kalkulatorów dietetycznych?
Ilość parametrów, które może obliczyć kalkulator dietetyczny, zależna jest od jego źródła. Szeroki wachlarz obliczanych parametrów i współczynników daje duże pole do manewru oraz przygotowania się dietetyka do współpracy z pacjentem. Dobrym przykładem rzetelnych i kompleksowych kalkulatorów dietetycznych są te znajdujące się na stronie: kcalmar.com/dietetyk/kalkulatory/
Obliczane parametry
Pierwszym parametrem, który jest obecny niemal we wszystkich kalkulatorach dietetycznych, to kalkulator BMI. Do obliczenia tego parametru potrzebne są tylko trzy wartości, do których należą:
- Wiek,
- Masa ciała,
- Wzrost.
BMI pozwala określić, czy dany pacjent potrzebuje na przykład: diety odchudzającej. Odchylenie Body Mass Index (BMI) od normy będzie oznaczało, iż pacjent, dla którego obliczaliśmy ten wskaźnik, powinien zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Kolejnym, podstawowym parametrem używanym przez dietetyków jest NMC, czyli Należna Masa Ciała. Wynik, który otrzymujemy obliczając ten wskaźnik mówi nam, jaką masę ciała powinien posiadać nasz pacjent. Może wyznaczyć nam cel, do którego będzie dążyć współpraca. Parametrami, których używa się podczas obliczenia NMC są:
- Płeć,
- Wiek,
- Wzrost.
- Płeć,
- Obwód talii,
- Obwód bioder.
Najczęściej wykonywanymi obliczeniami przez dietetyków, są te dotyczące zapotrzebowania energetycznego ich pacjentów. Programy do układania jadłospisów, które znajdują się na rynku, w większości przypadków pozwalają na automatyczne ich obliczenie, jednak zawsze warto zweryfikować otrzymywany wynik (zwłaszcza w przypadku, gdy program zawiera tylko jeden typ wzoru na zapotrzebowanie energetyczne).
Pierwszym obliczeniem, które przeprowadzić musi dietetyk, aby ustalić zapotrzebowanie kaloryczne dla pacjenta jest PPM. Podstawowa Przemiana Materii określa zapotrzebowanie energetyczne w czasie całkowitego spokoju fizycznego. Stan czuwania wymaga o wiele mniejszego nakładu energii, dlatego też wynik tego obliczenia jest następnie używany do obliczenia CPM. Istnieje kilka wzorów na PPM:
- Wzór Harrisa – Benedicta,
- Wzór Shofielda,
- Wzór Mifflina,
- Wzór Henry’ego.
Podsumowanie
Kalkulatory dietetyczne są podstawowym narzędziem stosowanym przez dietetyków podczas ich codziennej pracy. Korzystanie z gotowych rozwiązań, które ułatwiają przeprowadzenie procesów przygotowujących do współpracy z pacjentem jest kluczowe dla automatyzacji pracy. Dietetycy powinni wybierać kompleksowe narzędzia, oferujące maksymalną ilość usprawniających ich pracę funkcjonalności.
Polecane wpisy
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020