Popularne syropy owocowe - czy jesteśmy oszukiwani?

2020-09-11
Popularne syropy owocowe - czy jesteśmy oszukiwani?Nie każdy ma czas i ochotę samodzielnie przygotowywać zapas soków na zimę, tym bardziej że dostępna na rynku oferta jest bardzo bogata. Ale czy na pewno warta naszej uwagi? Czy popularne syropy owocowe zawierają jakiekolwiek owoce? Czy jesteśmy oszukiwani przez ich producentów? Oto analiza składów kilku syropów malinowych, które można znaleźć w naszej aptece.

Czy każdy syrop malinowy zawiera maliny?

Wydaje się to logiczne, że syrop malinowy musi zawierać sok z malin, niestety dla producentów nie jest to tak oczywiste. Prawdziwy syrop malinowy składa się jedynie z dwóch składników – soku owocowego (minimum 50%) oraz cukru (w tej kolejności!). Każdy dodatek w postaci aromatu, konserwantu czy też wody jest zbyteczny! Niestety maliny to owoce sezonowe, które nie należą do najtańszych, dlatego producenci wyspecjalizowali się w miksturach, które mają do złudzenia przypominać smak i zapach syropu malinowego.

Syrop malinowy – niepożądane składniki!

Choć do przygotowania syropu malinowego potrzebny jest sok z owoców malin i cukier, na sklepowych półkach trafiają się buble, których skład stanowi syrop glukozowo-fruktozowy rozcieńczony wodą i „doprawiony” różnymi aromatami i koncentratami innych owoców i warzyw! Czego więc nie powinno być w dobrym jakościowo syropie malinowym? Przede wszystkim syropu glukozowo-fruktozowego (tańszy zamiennik cukru), który jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia, m.in. znacząco zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu II! Ponadto szerokim łukiem należy omijać produkty ze sztucznymi słodzikami (m.in. sacharynian sodu, aspartam), konserwantami, aromatami, barwnikami. Dodatkiem najmniej kontrowersyjnym, choć niekoniecznie potrzebnym, jest kwasek cytrynowy, który służy jako regulator kwasowości i pozwala zachować ładny kolor syropu. Łatwo domyślić się, że im bardziej rozbudowany skład, tym gorsza jakość produktu. Wszelkie dodatki mają za zadanie po prostu maskować nieobecność prawdziwego soku wytwarzanego z malin!

Popularne syropy owocowe – analiza składów

W przypadku syropów owocowych znany producent nie zawsze gwarantuje wysoką jakość. Wielu z nich w niejasny dla konsumentów sposób opisuje swoje wyroby. Powszechną praktyką jest oznakowanie produktu jako syrop z malin lub malina oraz umieszczanie na etykiecie intensywnie czerwonych owoców, które sugerują zawartość. Niestety większość osób „kupuje oczami” i nie sprawdza składów, a dopiero po uważnym przeczytaniu spisu składników okazuje się, że soczystą malinę zastępuje w nim zagęszczony sok z malin (w minimalnej ilości) lub, co gorsza, koncentrat z czarnej porzeczki, marchwi lub buraka (!) oraz aromat żurawiny. Oczywiście umieszczony drobnym druczkiem dopisek „syrop owocowy o smaku malinowym” sprawia, że pod względem prawnym wszystko jest w porządku, jednak zwykły konsument może czuć się oszukany! Oto analiza składów kilku syropów malinowych:
  • Syrop ekologiczny Malina (Oleofarm) – ekologiczny sok z owoców maliny właściwej (Rubus idaeus) – 55%, ekologiczny cukier trzcinowy. Produkt o wzorcowym składzie – tylko dwa składniki, z czego aż 55% stanowi sok bezpośrednio wyciskany z malin. Ponadto zamiast białego cukru zastosowano cukier trzcinowy. Na plus należy zaliczyć to, że oba składniki pochodzą z ekologicznych upraw.
  • Syrop Malina z lipą (Oleofarm) – sok z owoców maliny właściwej (Rubus idaeus) – 54,89%, cukier, ekstrakt z kwiatu lipy drobnolistnej (Tilia cordata) – 0,11%. Znów bardzo dobry skład (choć użyto tu zwykłego białego cukru) wzbogacony dodatkiem ekstraktu z kwiatu lipy.
  • Syrop Malina z witaminą C (Herbapol Kraków) – cukier, woda, zagęszczony sok (koncentrat) malinowy – 3,9% (co odpowiada 36% soku z malin z zagęszczonego soku z malin), aromat naturalny, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, witamina C. Mimo że Herbapol Kraków to uznany producent nie jest to produkt godny polecenia. Na pierwszym miejscu znalazł się cukier, a zamiast soku z malin mamy koncentrat malinowy (zaledwie 3,9%) i wodę. Do tego aromat i regulator kwasowości.
  • Syrop Malina z kwiatem bzu czarnego i witaminą C (Herbapol Kraków) – cukier, woda, wyciąg z kwiatu bzu czarnego – 10%, zagęszczony sok (koncentrat) malinowy – 2% (co odpowiada 19% soku z malin z zagęszczonego soku z malin), aromat naturalny, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, witamina C. Ponownie na pierwszym miejscu cukier. W porównaniu z wersją z witaminą C tu mamy zdecydowanie mniej malin, a właściwie mniej koncentratu z malin (tylko 2%). Ponadto aromat i regulator kwasowości. Na plus wyciąg z kwiatu bzu czarnego.
  • Owocowa Spiżarnia Syrop Malina z melisą (Herbapol Lublin) – cukier/syrop glukozowo-fruktozowy, woda, zagęszczony sok aroniowy, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, liść melisy (0,8%), aromaty, zagęszczony sok malinowy, kwas askorbinowy – przeciwutleniacz. Na pierwszym miejscu cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy – dokładna informacja na butelce), aromaty, zagęszczone soki, woda i regulator kwasowości. Co ciekawe w składzie więcej jest koncentratu aroniowego niż malinowego.
  • Apteo Syrop o smaku malinowym (Synoptis Pharma) – cukier i/lub syrop glukozowy i/lub syrop glukozowo-fruktozowy, woda, zagęszczony sok aroniowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zagęszczony sok malinowy (0,1%), aromat, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy. Bardzo zły skład – na pierwszym miejscu cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy (dokładna informacja na butelce) i śladowa ilość zagęszczonego soku malinowego – 0,1% i aromat.
Czy producenci popularnych syropów owocowych nas oszukują?
By nie nadużywać tego słowa, można powiedzieć że mniej lub bardziej świadomie wprowadzają nas w błąd.  Aby uchronić się przed zakupem trefnego produktu, należy uwagę skupiać na składzie, a nie na kolorowej etykiecie! Nie każdy syrop malinowy jest faktycznie wyprodukowany z soku malinowego, bo czy można nazwać syropem malinowym produkt, który zawiera wodę, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i ledwie szczyptę aromatu malinowego? Nie! Zresztą problem ten dotyczy nie tylko syropów malinowych, ale również innych popularnych syropów owocowych. Na całe szczęście są syropy zdecydowanie godne polecenia, dlatego postanowiliśmy je w powyższym zestawieniu porównać, skupiając się w tym przypadku na popularnym syropie malinowych, czy jak w niektórych przypadkach syropie o smaku maliny. 

Ewa Krulicka, i-Apteka.pl


Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Rekomendowane produkty
Syrop ekologiczny Malina 250ml

Syrop ekologiczny Malina 250ml

15,47 zł
Syrop Malina 250ml

Syrop Malina 250ml

12,81 zł
Syrop Malina z lipą 250ml

Syrop Malina z lipą 250ml

13,78 zł
pixel