Najdłużej działająca Apteka internetowa w Polsce - pewność i zaufanie - 100% polski kapitał

Przepis na superfoods – Rozgrzewająca zupa dyniowa z cytrusową nutą

30.11.2016
Superfoods - superżywność

Można zakładać wełniane skarpety, można przykrywać się grubym kocem, ale wystarczy łyżka gęstej, kremowej zupy dyniowej z dodatkiem imbiru, aby rozgrzać organizm od środka. Z każdą kolejną porcją poczujesz ciepło krążące po całym ciele, poczujesz, że wracają Twoje siły witalne. W dodatku zupa jest tak pożywna, że już nie musisz martwić się o drugie danie, spokojnie możesz pomyśleć o deserze:)

Składniki:

  • 500g dyni
  • świeży korzeń imbiru
  • imbir w proszku
  • bulion warzywny
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • około 100g serka mascarpone
  • sól, pieprz
  • pestki dyni lub płatki migdałowe


Czas przygotowania: 1 godzina.

Poziom trudności: super łatwe.

Dla kogo? Dla zmarzluchów na rozgrzanie w chłodny, ponury dzień.

Przygotowanie:
Odważoną dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy ze skóry, a następnie kroimy w kostkę. Na maśle klarowanym podsmażamy przez chwilę starty korzeń imbiru (około 2 łyżeczki), potem do garnka wrzucamy dynię. Dynię smażymy około 5 minut, dodając szczyptę soli. Po tym czasie wlewamy przygotowany sok pomarańczowy oraz bulion. Bulionu dodajemy tyle, aby cała dynia była przykryta, na koniec wrzucamy jeszcze szczyptę sproszkowanego imbiru. Zupa musi gotować się do momentu całkowitego zmięknięcia dyni, może to potrwać około 30-40 minut. Gdy dynia jest już miękka, zestawiamy garnek z ognia. Po kilku minutach dodajemy serek mascarpone. W zależności od posiadanego sprzętu zupę można przelać do blendera kielichowego lub zmiksować w garnku blenderem ręcznym. Idealnie gładką zupę podajemy z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi. Smacznego!

O co tyle hałasu, czyli dlaczego warto jeść rozgrzewającą zupę dyniową z cytrusową nutą?

Jeśli do tej pory myśleliście, że dynia to warzywo ozdobne, które Amerykanie brutalnie patroszą w przeddzień Halloween? To bardzo złe myślenie! Może raz w roku jest ofiarą swojego pięknego wyglądu, ale w każdy pozostały dzień liczy się tylko jej wnętrze! Skupmy się przede wszystkim na beta-karotenie, on nadaje dyni apetyczny kolor, a co ważniejsze odpowiada za jej działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się organizmu oraz różne choroby np. choroby układu krążenia i nowotwory. Dynia wzmacnia organizm, jeśli zależy Ci, aby poprawić swoją odporność przed sezonem grypowym, jedz dynię w każdej postaci ? najlepiej pysznej zupy z dodatkiem imbiru, który przyjemnie rozgrzewa. Ponadto imbir jest pełen substancji antywirusowych, antybakteryjnych i przeciwzapalnych.

Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl

Polecane wpisy

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel