Terapia sokami, czyli dlaczego warto pić soki owocowe i warzywne?

2018-09-05
Terapia sokami, czyli dlaczego warto pić soki owocowe i warzywne?Nowa piramida żywienia ma wprawdzie u swojej podstawy aktywność fizyczną, ale tuż nad nią znajdują się warzywa i owoce. Dlatego też specjaliści żywieniowi przekonują o konieczności jedzenia pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Nie każdy jednak potrafi tak zaplanować codzienny jadłospis, aby wcisnąć do niego wymaganą ilość świeżych warzyw i owoców. Alternatywą mogą być soki, które stanowią skoncentrowaną porcję witamin, minerałów, antyoksydantów oraz innych substancji aktywnych.

Piję soki – dbam o zdrowie!

Jedno jabłko na drugie śniadanie, surówka do obiadu, plasterek pomidora i liść sałaty na kanapce. Niestety większość Polaków bardzo oszczędnie dawkuje sobie owoce i warzywa, mało tego, część społeczeństwa otwarcie deklaruje, że prawie w ogóle ich nie jada, bo po prostu ich nie lubi, soki warzywne i owocowe mogą więc być dla nich bardziej przystępną alternatywą. Dodatkowo na korzyść soków przemawia to, że stanowią one esencję witamin, minerałów i antyoksydantów w doskonale przyswajanej postaci. Należy bowiem zaznaczyć, że do wyprodukowania szklanki soku potrzebna jest spora ilość surowca, nierzadko 1-2 kilogramy! A biorąc pod uwagę, że zjadane owoce i warzywa liczmy raczej na sztuki niż na kilogramy, to imponujący wynik! Znaczące jest również to, że zawarte w soku składniki odżywcze lepiej się przyswajają, w trakcie przygotowywania eliminowany jest błonnik, który – choć bardzo potrzebny organizmowi – znacząco ogranicza efektywność wchłaniania dobroczynnych substancji odżywczych. Liczne badania dowodzą, że organizm jest w stanie przyswoić niemal 90% bioaktywnych składników zawartych w soku w ciągu 15 minut od jego wypicia, ponadto nie musi tracić energii na trawienie całych owoców i warzyw oraz na późniejsze usuwanie resztek.

Naturalne witaminy i antyoksydanty w płynie

Łatwość przyswajania zawartych w sokach substancji to ich niewątpliwy atut. Powiedzmy zatem, co takiego kryje się w szklance pysznego soku. Zacznijmy od witamin, które są najczęstszym powodem, dla którego sięgamy zarówno po owoce, jak i po soki owocowe. Na pierwszym miejscu należy wymienić witaminę C, czyli najlepszą przyjaciółkę naszej odporności. Naturalny kwas L-askorbinowy to również dostawca energii, wspiera bowiem prawidłowy metabolizm energetyczny oraz redukuje uczucie znużenia i zmęczenia. Nie można zapomnieć, że jest fantastycznym antyoksydantem, podobnie zresztą jak witamina E! Pozyskiwana w dużych ilościach z warzyw i owoców witamina A, najczęściej pod postacią beta-karotenu, pomaga dbać o oczy, skórę i błony śluzowe! Nie można również zapominać o folianach, które to najczęściej kojarzone są z suplementacją u kobiet w ciąży (m.in. wspomagają rozwój tkanek matczynych i chronią płód przed wadami cewy nerwowej), jednak ich znaczenie dla zdrowia organizmu jest znacznie większe. Foliany wspierają prawidłowe funkcje psychologiczne oraz metabolizm homocysteiny! Zdrowe, pyszne soki to także bogate źródło składników mineralnych m.in. potasu, który wspiera układ mięśniowy i nerwowy, żelaza, które jest niezbędne do produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek, a także miedzi i manganu, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a ponadto fosforu, wapnia i magnezu! Jednak składniki mineralne i witaminy to nie wszystko, co można dostarczyć, pijąc soki. To również karotenoidów, polifenole, flawonoidy, saponiny, fitosterole, kwas fenolowy, glukozynolany, izoflawony oraz enzymy trawienne. Całe to dobrodziejstwo natury, które mieści się w szklance lub butelce soku, ma realny wpływ na kondycję organizmu. Regularnie pite soki przyczyniają się między innymi do oczyszczenia organizmu z toksyn, wzmocnienia odporności, zwiększenia ochrony antyoksydacyjnej, a także poprawy kondycji skóry!


Soki świeżo wyciskane czy butelkowane?

Dość już o niezaprzeczalnych zaletach picia soków owocowych i warzywnych. Teraz pochylmy się nad kwestią jakości tychże napojów. Warto podkreślić, że sok sokowi nierówny! Znane z reklam telewizyjnych kolorowe soczki i napoje nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Są one najczęściej naszpikowane sztucznymi aromatami, wzmacniaczami smaku, barwnikami, a nade wszystko cukrem, dlatego też eksperci promują picie świeżo wyciskanych soków! Niestety dla wielu osób to duży problem. Brak czasu, brak odpowiedniego sprzętu, a także czyste lenistwo – oto powody, przez które nie robimy samodzielnie soków, tylko sięgamy po popularne sklepowe koszmarki. Jednak w gąszczu dosładzanych i pozbawionych cennych składników napojów można znaleźć prawdziwe, pełnowartościowe perełki. Dużą pomocą w poszukiwaniach dobrego produktu jest oczywiście etykieta, która znajduje się na butelce! Jeśli w składzie nie ma wspomnianych wcześniej niepożądanych dodatków, to taki produkt może spokojnie zastąpić jedną zalecaną porcję owoców i warzyw! Na koniec trzeba jeszcze rozwiać ewentualne wątpliwości, co do tego, że produkt jest pasteryzowany. Faktem jest, że podczas obróbki termicznej pewna część witamin lub składników mineralnych zostaje wyeliminowana, równocześnie jednak pasteryzacja gwarantuje dłuższą trwałość soku i pozwala uniknąć dodawania konserwantów.

Owocowy czy warzywny, a może miks?

Najczęściej wśród „sokodajnych” warzyw i owoców wymienia się wszelkiego rodzaju cytrusy, swojskie jabłka, najczęściej w towarzystwie marchewki oraz aromatyczne pomidory. Są to zdecydowanie ulubione smaki Polaków, jednak nie warto zamykać się tylko na to, co znane, każdego dnia można szukać nowości i odkrywać nieoczywiste połączenia. Duży wybór wysokiej jakości soków owocowych (od niedawna również w wersji bio) ma w swojej ofercie marka EkaMedica, znajdziemy tu między innymi bombę witaminy C w postaci Soku Bio Acerola 100% lub Bio Aronia 100%, a także jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, czyli superowoc w płynie – Bio Granat 100%! A gdy soki jednoskładnikowe się znudzą, można sięgnąć po owocowe lub owocowo-warzywne kompozycje np. Sok 100% jabłko żurawina granat, Sok 100% jabłko dzika róża malina, Sok 100% jabłko acerola mango, Sok 100% jabłko marchew rokitnik, Sok 100% jabłko pietruszka dereń.


Soki owocowo-warzywne niczym suplement diety


Potencjał soków warzywnych i owocowych już dawno odkryli producenci suplementów diety. W aptekach dostępny jest szeroki wybór różnego rodzaju soków owocowych lub warzywnych, które mają status suplementu diety. Również w tej kategorii sporo do powiedzenia na rynku ma marka EkaMedica. O sile ich oferty stanowi nie tylko wysoka jakość wykorzystywanych surowców, ale przede wszystkim duża różnorodność. Mamy tu soki z popularnych warzyw i owoców, a także z takich, o których mało kto słyszał np. Bio Aloes 100%, Burak, Graviola, Jarzębina, Karczoch, Głóg, Topinambur, Maqui Berry.

Gdy brakuje Ci czasu na codzienne robienie soku, nie załamuj rąk, a przede wszystkim nie rezygnuj z ich picia! Nie kupuj jednak pierwszego lepszego napoju! Poczytaj skład i wybierz produkt, który nie zawiera żadnych dodatków w postaci sztucznych barwników, konserwantów oraz cukru. Delektuj się jego smakiem i poczuj moc płynącą z dostarczonych substancji odżywczych!

Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel