Wiosenne porządki dla zdrowej kondycji i dobrego wyglądu
20.03.2020
Teraz jest także najlepszy czas na wprowadzenie diety, oczyszczenie organizmu i uzupełnienie niedoboru witamin i minerałów potrzebnych dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu.
Jakich witamin brakuje nam na wiosnę i jak je uzupełniać?
Nie tylko pogorszenie samopoczucia sygnalizuje nam, że coś niedobrego dzieje się w organizmie ale i gwałtowne pogorszenie naszego wyglądu.- Matowe włosy i łamliwe paznokcie mogą sygnalizować niedobór witaminy A! Jej długotrwały deficyt może przyczynić się do częstych przeziębień, występowania kataru i chorób górnych dróg oddechowych – bardzo często występujących na wiosnę.Bardzo dobrym źródłem witaminy A jest tran – lecz na ten element jest już nieco za późno, więc równie dobrze możesz sięgnąć po wątróbkę drobiową, wołową czy wieprzową, a jeśli to nie wystarczy, to cudowny Retinol znajdziemy także w: żółtkach jaj, maśle czy tłustej śmietanie oraz owocach i warzywach o żółtej, pomarańczowej i czerwonej barwie oraz zielonolistnych warzywach (szpinak, sałata, natka pietruszki, brokułach itp.)
- Kolejną ważną witaminą jest witamina C. Jej niedobór nie tylko osłabia odporność ale może także prowadzić do osłabienia naczyń krwionośnych – szczególnie odczuwa to cera naczyniowa i bardzo wolnego gojenia się wszelkiego rodzaju uszkodzeń skóry oraz utraty jej blasku. Bardzo dużo witaminy C zawierają owoce jagodowe i cytrusowe oraz acerola – po którą warto sięgnąć od razu!
- Witaminy z grupy B pomagają w leczeniu łojotoku i trądziku (głównie witamina B1), w profilaktyce pękania kącików ust i warg (witamina B2), w wypadaniu włosów i leczeniu trudniej gojących się rany (witamina B5) oraz w leczeniu trądziku i zapalenia błon śluzowych wraz z przetłuszczaniem się włosów i skóry (witamina B6). Witamin tych jest dużo w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach strączkowych, mięsie (w szczególności w wątróbce), w pokarmach na bazie drożdży oraz w nabiale.
- Na naszej liście nie może także zabraknąć Witaminy H (biotyna), która znajduje się między innymi w: żółtku jaj, orzechach, rybach, winogronach, arbuzach. Jej niedobór powoduje często suchość skóry, utratę jej blasku, osłabienie włosów – także przedwczesne ich siwienie, rozdwajanie się paznokci oraz zapalenie spojówek.
- Witamina PP (niacyna) świetnie dotlenienia skórę i chroni ją przed gwałtownym starzeniem. Jej niedobory powodują także ciemne przebarwienia na skórze. Aby temu zapobiec należy włączyć do diety więcej ryb, mięsa, ziemniaków, szpinaku oraz jabłek i soczystych pomarańczy.
- Oto długo wyczekiwana gwiazda – witaminy młodości czyli witaminy E! Ta cudowna witamina pomaga wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jest silnym antyoksydantem i chroni przed starzeniem się ciała. Niedobór witaminy E objawia się pękaniem skóry, utratą jej gładkości oraz elastyczności.
Polecane wpisy
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2020
Polecane produkty
Podziel się swoim komentarzem z innymi