Najdłużej działająca Apteka internetowa w Polsce - pewność i zaufanie - 100% polski kapitał

Właściwości tranu - dlaczego nadal warto go suplementować?

23.05.2024

Tran, czyli olej z wątroby dorsza to moc cennych właściwości prozdrowotnych, dzięki którym możesz kompleksowo wspierać działanie swojego organizmu. Korzystnie wpływa nie tylko na odporność, ale również m.in. na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, a nawet narząd wzroku. Dlaczego jeszcze warto go suplementować? Sprawdź!

Tran - czym jest?

Tran obecny jest w polskich domach już od pokoleń. Nasze babcie bardzo chętnie podawały go w ramach wsparcia odporności organizmu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest to olej pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Co ciekawe, tranem określa się również olej wytwarzany z wątroby rekina grenlandzkiego czy też wieloryba, jednak warto pamiętać o tym, że jest to produkt o nieco innym składzie, a co za tym idzie, innych właściwościach prozdrowotnych.

Tran jest niezwykle dużym wsparciem dla działania ludzkiego organizmu. Wszystko za sprawą m.in. wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Nie bez znaczenia pozostaje również rola witaminy D i A, które również znajdziesz w dobrej klasy tranie od sprawdzonego producenta.

Tran - bogate źródło witaminy D i kwasów omega-3

Dlaczego tran powinien znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie? Jednym z najważniejszych argumentów przemawiających za jego regularną suplementacją jest wysoka zawartość witaminy D. W jednej łyżeczce oleju z wątroby dorsza atlantyckiego znajdziesz jej aż 560 jednostek.

Pamiętaj o tym, że witamina D nie bez powodu nazywana jest “witaminą słońca”. Twój organizm syntetyzuje ją pod wpływem promieniowania UVB, jednak położenie geograficzne naszego kraju często nie pozwala wytworzyć jej w odpowiedniej ilości - zwłaszcza jesienią i zimą. Utrzymanie właściwego poziomu witaminy D jest kluczowe dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo mocno przyczynia się do wzmocnienia układu kostnego poprzez ułatwianie wchłaniania jonów wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego biorących udział w procesie mineralizacji kości. Oprócz tego jest cennym wsparciem dla regeneracji neuronów, a co za tym idzie, pracy mózgu i całego układu nerwowego. Tran z witaminą D warto suplementować także ze względu na stymulację układu immunologicznego.

W oleju ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego znajdziesz również moc wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W praktyce mowa o kwasie eikozapentaenowym (EPA) i dokozaheksaenowym (DHA), które zaliczane są do grupy NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Ludzki organizm nie jest zdolny do ich wyprodukowania, dlatego też musisz dostarczać mu je wraz z pożywieniem. Tran jest ich bogatym źródłem, bo w jego jednej łyżeczce znajduje się 0,2g EPA i 0,22g DHA.

Pamiętaj o tym, że niedobór tych kwasów tłuszczowych może mieć bardzo poważne konsekwencje dla Twojego zdrowia. Jednym z największych zagrożeń stanowi negatywny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy - jego rozwój, jak również funkcjonowanie. Kwasy omega-3 wspierają także narząd wzroku, w tym siatkówkę oka, a także działanie układu immunologicznego. Sięgaj po dobrej klasy tran również ze względu na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.

Olej z wątroby dorsza i jego właściwości zdrowotne

Olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego to jeden z produktów, które zawsze warto mieć w swoim domu. Prozdrowotne właściwości tranu mają wielokierunkowy charakter, dzięki czemu wspomagasz działanie swojego organizmu na wielu płaszczyznach.

Miej na uwadze to, że tran ma bardzo dobry wpływ na działanie układu odpornościowego, co jest niezwykle ważne nie tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy istnieje większe ryzyko nabycia infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Warto więc stosować go przez cały rok - po konsultacji z lekarzem.

Ponadto wykazuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Dobrej klasy olej z wątroby dorsza atlantyckiego skutecznie zwalcza wolne rodniki, a co za tym idzie, spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, że w tranie znajdziesz witaminę A. Utrzymanie jej prawidłowego poziomu to duży krok w stronę właściwego funkcjonowania narządu wzroku - jej niedobór może powodować m.in. kurzą ślepotę. Ponadto uczestniczy ona w procesie regeneracji komórek skóry i produkcji śluzu, a do tego ma bardzo duży wpływ na przebieg spermatogenezy.

Tran - dlaczego jeszcze warto go suplementować?

Regularne przyjmowanie tranu przyczynia się do poprawy profilu kwasów tłuszczowych - wszystko za sprawą kwasów DHA i EPA. Z jednej strony zwiększają stężenie HDL-C, czyli tzw. “dobrego cholesterolu”, a z drugiej obniżają ten “zły” - LDL-C.

Pamiętaj również o tym, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w tranie pomagają w obniżeniu stężenia trójglicerydów we krwi. Jest to niezwykle ważne na drodze do zapobiegania m.in. miażdżycy, zawałom serca czy udaru mózgu.

Tran warto suplementować ze względu na poprawę pamięci i koncentracji. Kwasy omega-3 są bowiem nieocenionym wsparciem dla pracy ośrodkowego układu nerwowego. Co więcej - kwas DHA jest jednym z podstawowych budulców mózgu.

Polecane wpisy

Pokaż więcej wpisów z Maj 2024

Polecane produkty

pixel