Babcine sposoby na przeziębienie, czyli spiżarnia pełna leków

2018-12-18
Babcine sposoby na przeziębienie, czyli spiżarnia pełna lekówRozwój medycyny oraz powszechny dostęp do leków to jedno z największych osiągnięć ludzkości, z którego nie zawsze potrafimy właściwie skorzystać. Mówiąc dokładniej, nawet przy błahych dolegliwościach potrafimy ładować w siebie i w swoje dzieci tony leków. W efekcie obciążamy organizm i zaburzamy jego naturalne mechanizmy obronne. Najgorsze jest to, że również w przypadku zwykłego kataru i bólu gardła oczekujemy od lekarza recepty na antybiotyk! A przecież babcia zawsze powtarzała, na przeziębienie najlepszy jest czosnek i herbata z sokiem malinowym! 


Domowe samoleczenie 

Większość domowych sposobów walki z objawami przeziębienia to metody wypracowywane latami przez nasze babcie, prababcie i praprababcie. Wszak zanim nastąpiła epoka pastylek na ból gardła, syropów na kaszel, tabletek na katar i innych środków o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwprzeziębieniowym, ludzie musieli jakoś sobie radzić. Korzystali więc z tego, co mieli w spiżarni, w ogródku lub co mogli zebrać w lesie i na łące. Obecnie można zaobserwować swoisty powrót do starych, naturalnych sposobów zwalczania objawów przeziębienia, co związane jest z budzącą się w nas obawą, że kiedyś zapłacimy za lekkomyślność w łykaniu ogromnej ilości leków przeciwbólowych czy antybiotyków. Osoby, które od lat praktykują domowe metody leczenia kataru czy przeziębienia podkreślają, że własnej roboty syrop z cebuli, mikstura na bazie czosnku i miodu czy też sok z malin sprawdzają się zarówno u dorosłych, jak i u dzieci! 

W czosnku jest moc! 

Największy śmierdzioszek wśród warzyw, a równocześnie jeden z najbardziej wartościowych darów Matki Ziemi. Czosnek nazywany jest powszechnie naturalnym antybiotykiem (zawarta w nim allicyna wykazuje działanie bakteriobójcze podobne do penicyliny!), działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, dlatego w różnych odsłonach (np. w postaci syropów, nalewek, a nawet masła czosnkowego) można go stosować zarówno przy grypie, przeziębieniu, jak i infekcjach bakteryjnych m.in. górnych dróg oddechowych. Łagodzi ból i zmniejsza obrzęk gardła, zwalcza kaszel i gorączkę. Najwięcej pożytku ze spożywania czosnku można uzyskać, gdy jest stosowany regularnie (2-3 ząbki dziennie), w ten sposób bowiem wzmacnia on naturalne mechanizmy obronne organizmu, dzięki czemu ten skuteczniej zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Oto sprawdzone przepisy na czosnkowe lekarstwa: 

  • syrop z czosnku: do słoika przecisnąć główkę czosnku (polskiego!), dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny, wlać szklankę przegotowanej i wystudzonej wody, opcjonalnie można dodać również trzy łyżki miodu. Odstawić do lodówki na trzy doby. Po tym czasie (syrop można najpierw odcedzić) stosować do czterech łyżeczek na dobę w przypadku objawów infekcji lub jedną łyżeczkę dziennie w ramach profilaktyki. Syrop można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.
  • lecznicza mikstura z czosnku i mleka: w rondelku podgrzać (nie gotować!) szklankę mleka i łyżkę masła. Przelać do kubeczka, następnie dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku oraz łyżkę miodu. Napój nie może być zbyt gorący, gdyż wysoka temperatura zniszczy wartościowe substancje zawarte w miodzie i czosnku! Miksturę warto pić dwa razy dziennie. 

Chrzanić przeziębienie! 

Czosnek to nie jedyne intensywne w smaku warzywo o bardzo charakterystycznym zapachu, które działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Równie skuteczny w walce z infekcjami jest chrzan, który dodatkowo wykazuje właściwości grzybobójcze oraz wykrztuśne. Chrzan warto jeść nie tylko podczas infekcji, ale również zapobiegawczo, gdy wokoło wszyscy chorują (dzięki zawartości witaminy C wspiera odporność). Wyjątkowość chrzanu polega na jego wielozadaniowości. Leczy infekcje zatok i migdałków, rozrzedza flegmę i łagodzi katar. Najlepsze jest to, że wcale nie trzeba przygotowywać specjalnych wywarów czy syropów (choć są bardzo skuteczne!), wystarczy zetrzeć go na tarce i taką pastą smarować chleb! 

  • wykrztuśny syrop z chrzanu: w naczyniu zalać 100g utartego korzenia chrzanu 1/2 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawić na około pół godziny, odcedzić, mocno wyciskając cały powstały sok. Następnie dodać 100g miodu i dokładnie wymieszać. Wypijać po jednej łyżce trzy razy dziennie, dzieciom podawać po jednej łyżeczce. 

Cebula – królowa łez 

Choć cebula kojarzy się z tym, że podczas krojenia większość z nas płacze niczym bóbr, to dla naszych babć stanowiła jeden z najważniejszych leków na przeziębienie. Liczne substancje bakteriobójcze oraz solidna dawka witaminy C i cynku sprawiły, że syrop z cebuli to pierwszy środek, po który wiele osób sięga, gdy pojawia się kaszel i katar. Mimo że smak i zapach cebulowego syropu nie jest dobrze tolerowany przez wszystkich, zwłaszcza przez dzieci, to właśnie najmłodszym jest on szczególnie polecany!

  • syrop z cebuli: posiekane dwie cebule zasypać cukrem (około pół szklanki) i pozostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu. Zamiast cukru można dodać miód (będzie jeszcze zdrowiej!). Zaleca się stosować syrop kilka razy dziennie po 1-2 łyżeczki (u dzieci) lub 1-2 łyżki (u dorosłych). 

Owocowe soki, ziołowe herbatki i jeszcze jeden syrop 

Choć nikt nie śmie zakwestionować leczniczych właściwości chrzanu, czosnku czy cebuli, to trzeba przyznać, że ich smak i zapach pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście domowe lekarstwa mogą być smaczne! Przykład? Sok malinowy, ale nie taki przesłodzony o zawartości malin 0,001%, tylko prawdziwy, aromatyczny, przywołujący na myśl piękne, słoneczne lato. Już sam smak malin wydaje się przyspieszać proces zdrowienia, tak naprawdę to jednak efekt wysokiej zawartości witaminy C, olejków eterycznych oraz naturalnego kwasu salicylowego! Świetna na przeziębienie jest również rozgrzewająca herbatka lipowo-miodowa. Do jej przygotowania potrzebne są suszone kwiaty lipy (można je samemu zebrać lub kupić dobrej jakości susz ziołowy), które należy zaparzyć, a po przestygnięciu dodać 1-2 łyżeczki miodu, taki pyszny napar łagodzi kaszel, działa bakteriobójczo i napotnie. Smaczna i zdrowa jest także herbatka z imbiru z miodem. Imbir działa bowiem rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Na koniec przepis na kolejny syrop tym razem... z buraka. To prawdziwy leczniczy smakołyk, który polubi każde dziecko. Doskonale sprawdza się w walce z chrypką i uciążliwym kaszlem (mokrym i suchym), ułatwia odksztuszanie wydzieliny, oczyszcza zarówno górne, jak i dolne drogi oddechowe, działa przeciwzapalnie oraz hamuje rozwój infekcji bakteryjnych i wirusowych. Co najważniejsze, jest odpowiedni dla dzieci, a nawet dla kobiet w ciąży. 

  • syrop z buraka: do przygotowania syropu najlepsze będą duże okazy, gdyż będzie się on zbierał we wnętrzu wydrążonego buraka. Po dokładnym umyciu  odciąć końcówkę buraka, a następnie wydrążyć na głębokość około 3cm, uważając, aby go nie przeciąć od dołu! Do środka nasypać trochę cukru. Kiedyś takiego buraka stawiało się na rozgrzanej płycie pieca kaflowego, teraz można umieścić go bezpośrednio na palniku lub wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. W ten sposób syrop robi się dość szybko, ale można wybrać również dższą drogę i wydrążonego buraka z cukrem odstawić na kilka godzin w ciepłym miejscu, aż pojawi się sok. Syrop zaleca się pić trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. 

Miód 

A skoro jesteśmy przy smakowitych lekach na przeziębienie, nie można nie wspomnieć o miodzie. Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy i wykazuje właściwości antybakteryjne. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale doskonale radzi sobie z kaszlem u dzieci i młodzieży, zmniejsza jego intensywność i częstotliwość. Specjaliści zalecają podawać dzieciom rano i wieczorem łyżeczkę miodu (starszym dzieciom i młodzieży łyżkę). Miód można zjadać samodzielnie, można smarować nim chleb, można dodawać go do owsianki lub dosładzać nim letnie napoje (np. herbatę z cytryną). Warto pamiętać, że każdy miód ma nieco inne właściwości, np. na kaszel najlepszy jest miód lipowy, najsilniejsze działanie antybakteryjne ma miód spadziowy, w przypadku przeziębienia dobrze mieć w spiżarni miód wielokwiatowy lub akacjowy, zaś miód rzepakowy jest zalecany w przypadku stanów zapalnych dróg oddechowych. Jedyną wadą miodu jest to, że nie wolno go podawać dzieciom poniżej 1. roku życia!
 

Inhalacje na katar i płukanki na ból gardła 


Tradycyjna, domowa medycyna zna również zabiegi, które bezpośrednio uderzają w dwa najbardziej nieznośne objawy przeziębienia, czyli katar i ból gardła. Na zmęczony ciągłym smarkaniem nos zaradzi prosta w wykonaniu inhalacja. Trzeba jedynie do miski wlać około jednego litra wrzącej wody i dodać kilka kropli olejku eterycznego (np. lawendowego lub sosnowego), a następnie nachylić się nad naczyniem, przykryć głowę ręcznikiem i przez pięć minut wdychać lecznicze opary. Równie prosty, co skuteczny jest babciny sposób na ból gardła. Płukanki z przestudzonego naparu z rumianku lub szałwii działają odkażająco na drogi oddechowe, a przede wszystkim zmniejszają przekrwienie błony śluzowej gardła. Pomocny przy bólu gardła będzie także odwar z siemienia lnianego, który zaleca się pić przed snem po jednej szklance. Do jego przygotowania potrzebne są trzy łyżki siemienia i dwie szklanki wrzątku, oba składniki należy umieścić w rondelku i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. 

To zaledwie kilka najpopularniejszych domowych metod zwalczania objawów przeziębienia. Jest ich znaczenie więcej! Bardziej skomplikowanym i wymagającym odrobiny talentu kulinarnego medykamentem jest przecież rosół. I choć nie ma on właściwości leczniczych, zostało naukowo potwierdzone, że zawarta w nim karnozyna skutecznie poprawia samopoczucie chorego! Korzystanie z naturalnych leków jest jak najbardziej polecane, jednak jeśli objawy infekcji się nasilają, najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u lekarza!

Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2018

Rekomendowane produkty

Podziel się swoim komentarzem z innymi
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel