Cebula i czosnek - czy naprawdę są dobre na wszystko?
09.02.2014Dlaczego warto jeść cebulę?
Nie od dziś wiadomo, iż w sezonie infekcyjnym, w wielu domach rozpoczyna się masowa produkcja syropu z cebuli czy innych preparatów z udziałem tego warzywa. Cebula bowiem od lat słynie ze swoich bakteriobójczych właściwości. Sok z cebuli stosowany razem z miodem wykazuje mukolityczne działanie, rozrzedzając wydzielinę dróg oddechowych i ułatwiając jej ewakuację. Stosowany samodzielnie wspomaga perystaltykę przewodu pokarmowego, redukując wzdęcia i zaparcia. Poza tym zapobiega infekcjom w obrębie układu moczowego. Właściwości przeciwzapalne cebuli wykorzystywane są zwłaszcza w okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia i bakteryjne choroby górnych dróg oddechowych.
Jakie zalety ma czosnek?
Czosnek podobnie jak cebula uważany jest za ?naturalny antybiotyk?. Również słynie ze swych przeciwzapalnych działań, dlatego w sezonie jesienno-zimowym spożywamy go chętniej niż w pozostałych porach roku. Poza tym poprawia krążenie krwi w całym ustroju, obniża poziom cholesterolu i według niektórych, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu gruczołu krokowego.
Czy czosnek i cebula mają same korzystne właściwości?
Niewątpliwie, zarówno czosnek i jak i cebula, biją rekordy popularności, pod względem ilości spożycia, w okresie zwiększonej liczby przeziębień. Niestety jednak, jak można się było spodziewać, nie są one pozbawione ?wad?.
- Niektóre grzeszki tych warzyw są nam bardzo dobrze znane, zdążyliśmy się z nimi oswoić i nauczyliśmy się je eliminować. Mowa o intensywnym aromacie i smaku. ?Czosnkowy oddech? można wyeliminować poprzez przeżucie kilku natek pietruszki, a zapach cebuli z ust przez zjedzenie jabłka, natki pietruszki bądź gryzienie kilku ziarenek kawy.
- Cebula i czosnek nie należą do produktów lekkostrawnych. Spożywanie ich w dużych ilościach, zwłaszcza w godzinach wieczornych, zapewne spowoduje bardzo nieprzyjemne dolegliwości gastryczne. W ?pojedynczej dawce? nie powinno się przekraczać 2 ząbków świeżego czosnku. Dopuszczalna porcja cebuli w większym stopniu zależy od indywidualnej tolerancji.
- Spożywanie cebuli w zbyt dużych ilościach może okazać się wyjątkowo szkodliwe dla osób zmagających się z ciężkimi chorobami nerek, wątroby, żołądka czy serca.
- Jeśli zamierzamy jeść cebulę bądź czosnek bez wcześniejszej obróbki, czyli na surowo, zawsze wybierajmy świeże warzywa. Te, które zbyt długo czekały na swoją kolej w drodze do naszego żołądka, mogą poprzez działania toksyczne bardziej zaszkodzić niż nam pomóc.
Czy naturalne probiotyki mogą zastąpić sztuczne probiotyki?
Tak zwane ?naturalne antybiotyki, o których się mówi w kontekście cebuli i czosnku, to substancje odgrywające bardzo dużą rolę w profilaktyce przeziębień i we wspomaganiu ich terapii. Nie należy jednak opierać całego leczenia schorzeń wyłącznie na prozdrowotnych właściwościach tych warzyw. W przypadku infekcji bakteryjnej konieczne jest zastosowanie ?prawdziwego? antybiotyku, a cebula i czosnek jak najbardziej mogą pełnić rolę terapii wspomagającej.
Dla tych, którzy nie przepadają za spożywaniem prawdziwego czosnku, polecane są często takie leki na zaparcia jak czosnek w kapsułkach, gdzie zawartość stanowi czysty ekstrakt czosnku, łatwy do połknięcia, np. Olimp Garlicin, Czosnek Perełki czy wysokiej jakości Solgar Czosnek Standaryzowany.
autor: lek.med. Oliwia Gorgoń-Klamke