Dlaczego warto pić tran? - Apteka internetowa i-Apteka.pl
23.12.2013Czym jest tran?
Tran to nic innego jak płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z gatunku dorszowatych, czyli takich jak plamiak, sajka, wachnia, nawaga, ślepiom, mintaj, dorsz atlantycki, pacyficzny, arktyczny czy grenlandzki. Tran jest tłuszczem, jednak bardzo wyjątkowym, gdyż niezwykle bogatym w dobroczynne substancje.
Dlaczego warto pić tran?
- Tran, nazywany również olejem wątłuszowym, ma w swoim składzie duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-3 i omega-6. Kwasy te korzystnie wpływają na poziom cholesterolu w organizmie, zapobiegając rozwojowi miażdżycy, a przez to również zawałom serca, udarom niedokrwiennym mózgu czy hipoperfuzji kończyn dolnych.
- Poza tym tran zawiera drogocenne witaminy ? A, D oraz w mniejszych ilościach również E.
- Witamina D odgrywa istotną rolę w gospodarce wapniowo-fosforanowej. Dzięki niej kości i zęby są prawidłowo zbudowane, uwapnione i właściwie funkcjonują. Jej niedobór może u dzieci doprowadzić do krzywicy, a u osób starszych skutkować osteoporozą czy osteomalacją. Witamina D poza tym wpływa również na układ nerwowy, regenerując neurony, układ mięśniowy, przyczyniając się do wzrostu nie tylko siły, ale też masy mięśni, układ rozrodczy, stymulując produkcję plemników i układ immunologiczny, podnosząc odporność. Według niektórych źródeł witamina ta obniża ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1, chorobę Parkinsona i niektóre nowotwory, między innymi raka jelita grubego. Ponadto sprzyja regeneracji komórek wątrobowych.
- Z kolei prawidłowy poziom witaminy A jest niezbędny do właściwego odbierania wrażeń wzrokowych, zwłaszcza po zmroku. Jej niedobór skutkuje tak zwaną kurzą ślepotą, czyli osłabieniem ostrości wzroku po zmierzchu. Witamina A również wpływa na stan kości, zębów, skóry, paznokci i włosów. Sucha skóra z tendencjami do rogowacenia, rozdwajające się końcówki włosów czy łamliwe paznokcie to tylko niektóre z objawów niewystarczającej podaży tej witaminy.
- Witamina E natomiast jest najsilniejszym znanym antyoksydantem, hamującym powstawanie i eliminującym z ustroju wolne rodniki uszkadzające inne tkanki.
Dlaczego niechętnie sięgamy po tran?
Mimo wielu niekwestionowanych pozytywnych właściwości tego preparatu, po tran sięgamy niezbyt niechętnie. Po pierwsze, być może wynika to z własnych przykrych doświadczeń z przeszłości. Jeszcze nie tak dawno stosowano tran w postaci ?oryginalnej?, mianowicie w formie płynu o intensywnie rybim zapachu i smaku, do czego ciężko było się przekonać. Po drugie, wielu z nas zapomniało o jego istnieniu w obliczu dużej ilości innych suplementów diety.
W jakiej postaci można spożywać tran?
Generalna zasada brzmi- każdy tran jest dobry pod warunkiem, że go spożywamy regularnie. Aktualnie na rynku medycznym producenci prześcigają się w pomysłach, by zachęcić odbiorców do własnych wyrobów. Trany w postaci płynów najczęściej mają owocowy (Tran Mollers, Tran Islandzki),malinowy (Tran z rekina grenlandzkiego), miętowy (Tran Lysi) bądź cytrynowy (Tran Mollers, Tran Lysi) smak. Dostępny jest także tran w kapsułkach. W przypadków problemów skórnych z nadmiernych rogowaceniem, złuszczaniem, można dodatkowo miejscowo stosować maść tranową.