Kwas L-askorbinowy a askorbinian sodu - czym się różnią?

2021-01-06
Kwas L-askorbinowy a askorbinian sodu - czym się różnią?

Każdy z nas stara się zadbać o prawidłową podaż witaminy C w codziennej diecie. A gdy jest to konieczne, wspomaga się suplementami diety! Kwas L-askorbinowy i askorbinian sodu to dwie dostępne w aptecznych preparatach formy witaminy C – czym się różnią? Którą lepiej wybrać?

Witamina C – działanie i zastosowanie

Po co organizmowi witamina C? Najczęściej o witaminie C mówi się w kontekście jej działania wspierającego właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto jest to substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych! Fakt, że witamina C skutecznie neutralizuje wolne rodniki, wykorzystuje się zarówno w suplementach diety, jak i w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym. Wspomaga ona również właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga zmniejszać uczucie znużenia i zmęczenia oraz wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny. Witamina C uczestniczy w procesie produkcji kolagenu, pośrednio więc odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie kości, skóry, chrząstki, zębów, dziąseł i naczyń krwionośnych. Bierze także udział w licznych procesach metabolicznych, zwiększa stopień przyswajania żelaza niehemowego, wpływa na przyspieszenie procesu zrastania kości i gojenia ran. W skuteczny sposób pomaga usuwać metale ciężkie i toksyny z organizmu oraz zmniejsza stany zapalne. Od dłuższego czasu wykorzystuje się właściwości witaminy C w profilaktyce nowotworowej oraz w leczeniu nowotworów (w postaci wlewów dożylnych – wyłącznie pod nadzorem lekarza!).

Witamina C – zapotrzebowanie i niedobór

Organizm ludzki samodzielnie nie syntezuje witaminy C, dlatego konieczne jest spożywanie produktów bogatych w ten składnik. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C określono na poziomie 80-100mg i można je bez problemów zrealizować wyłącznie dietą! Jednak taka dawka nie jest w stanie zdziałać zbyt wiele dobrego. Specjaliści uznają, że całkowicie bezpieczne jest przyjmowanie 1000mg (1g) witaminy C dziennie, a w przypadku infekcji nawet 2000-4000mg w dawkach podzielonych (gdy w organizmie toczy się stan zapalny, niewielkie zapasy witaminy C spadają praktycznie do zera). Czy w takim razie nie grozi przedawkowanie? Witamina C nie jest magazynowana – jest zużywana na bieżąco w procesach biochemicznych, które zachodzą w organizmie, a gdy nie jest już potrzebna, jej nadmiar jest szybko wydalany (witamina C z łatwością rozpuszcza się w wodzie). Innymi słowy, niebezpieczne dla zdrowia przedawkowanie witaminy C jest niemal niemożliwe! Badania dowodzą, że jedynymi skutkami jej nadmiernego spożycia mogą być co najwyżej nudności, wymioty i biegunka, ponadto ból głowy i wysypka skórna. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje u wyczynowych sportowców, w okresie wytężonego wysiłku fizycznego, w przebiegu infekcji, w trakcie leczenia ran i złamań kości, w okresie rekonwalescencji. Co do niedoboru witaminy C to może się objawiać np. zmęczeniem, krwawiącymi dziąsłami, skłonnością do pojawiania się na skórze siniaków, a także wydłużonym czasem gojenia się ran.

Kwas askorbinowy a askorbinian sodu

Wiele osób nie zastanawia się, czym różnią się kwas askorbinowy od askorbinianu sodu. A różnica jest znacząca! Kwas askorbinowy (kwas L-askorbinowy) to po prostu inna nazwa witaminy C, mówiąc inaczej – to czysta postać witaminy C, natomiast askorbinian sodu to sól sodowa kwasu askorbinowego (powstaje w procesie fermentacji glukozy i jej utleniania). Główną różnicą między kwasem L-askorbinowym a askorbinianem sodu jest to, że ten pierwszy ma kwaśny odczyn, co za tym idzie może działać drażniąco na śluzówkę przełyku i żołądka. Z tego względu askorbinian sodu, który takiego działania nie wykazuje, jest polecany osobom z wrażliwym układem pokarmowym, a także osobom cierpiącym z powodu refluksu bądź zespołu jelita drażliwego (kwas askorbinowy mógłby zaostrzać uciążliwe objawy). Askorbinian sodu jest nie tylko bardziej przyjazny układowi pokarmowemu, ale i przyswaja się lepiej niż kwas askorbinowy. Ponadto w odróżnieniu od kwasu askorbinowego nie ma negatywnego wpływu na szkliwo zębów. W suplementach wykorzystuje się również askorbinian wapnia. Podobnie jak askorbinian sodu jest to forma o doskonałej przyswajalności i biodostępności, niewykazująca drażniącego działania na układ pokarmowy. Może być on alternatywą dla osób, które muszą unikać w diecie większych ilości sodu, którego źródłem jest askorbinian sodu.

Jaką formę witaminy C stosować w codziennej suplementacji? Zdecydowanie lepszym wyborem jest askorbinian sodu lub askorbinian wapnia. Obie te postaci mają odczyn zasadowy, nie podrażniają śluzówki układu pokarmowego i cechują się bardzo dobrą przyswajalnością. Nie oznacza to, że czysty kwas askorbinowy jest do niczego. Mimo swoich wad to nadal substancja o korzystnych dla zdrowia właściwościach i dużym bezpieczeństwie stosowania.

Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021
pixel