Maślan sodu - właściwości i działanie

2020-10-10
Maślan sodu - właściwości i działanieMaślan sodu, czyli kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit. Związek wytwarzany jest w jelicie grubym przez bakterie jelitowe, jednakże w niektórych przypadkach jego produkcja może być zmniejszona, co może doprowadzić do wszelkiego rodzaju dolegliwości jelitowych. W takiej sytuacji niezbędna może okazać się suplementacja maślanem sodu – jakie są jego właściwości i działanie, w jakich preparatach występuje?

Maślan sodu - właściwości

Maślan sodu to kwas tłuszczowy krótkołańcuchowy, który zawiera w swojej budowie 4 atomy węgla, w tym również grupę karboksylową. Jak sama nazwa wskazuje, kwasy tłuszczowe są głównymi składnikami budulcowymi tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Maślan sodu syntezowany jest w naszych jelitach – odpowiada za fermentację niestrawnych włókien błonnika z pokarmów bogatych w złożone węglowodany. Kwas masłowy jest źródłem energii dla komórek ścian okrężnicy oraz jest niezbędny do utrzymania prawidłowej bariery pomiędzy okrężnicą a krwiobiegiem.

Odpowiednia ilość maślanu sodu w jelitach zapobiega występowaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych dróg pokarmowych. Produkcja kwasu masłowego w dużym stopniu uzależniona jest od pH jelita grubego – bakterie odpowiadające za wytwarzanie maślanu sodu preferują kwaśne środowisko, czyli niskie pH. Maślan sodu jest coraz częstszym przedmiotem badań w kierunku wsparcia prawidłowego funkcjonowania przewodu żołądkowo-jelitowego. Obecnie preparaty zawierające w składzie maślan sodu znajdują swoje zastosowanie we wszelkiego rodzaju patologiach układu pokarmowego, takimi jak: stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego czy zaparcia.

Maślan sodu – preparaty z apteki

W ofercie aptecznej nie znajdziemy zbyt wielu preparatów, w których składzie występuje maślan sodu, jednakże nie oznacza to, że nie ma ich wcale! Na zdecydowane prowadzenie obecnie wysuwa się produkt polskiej firmy Aliness, a mianowicie Maślan Sodu 550mg. Preparat o statusie suplementu diety powstał przy zastosowaniu technologii mikrokapsułek, co w przeciwieństwie do tradycyjnych kapsułek zabezpiecza przed uwolnieniem się substancji w górnym przewodzie pokarmowym i pozwala na całkowite dostarczenie do jelita cienkiego, jak i grubego. Skład suplementu diety Aliness Maślan Sodu jest tak skomponowany, aby proces uwalniania substancji czynnej odbył się na całej długości jelita cienkiego i grubego. Produkt jest odpowiedni dla vegan, nie zawiera glutenu, laktozy oraz soi, dodatkowym atutem jest, iż nie zawiera on dodatków, takich jak: barwiniki czy sterarynian magnezu.

Maślan Sodu Aliness jest jedynym produktem na rynku farmaceutycznym, który do procesu otoczkowania nie używa utwardzonego oleju palmowego, a kwasu stearynowego, który jest całkowicie naturalny. Na półkach aptecznych znajdziemy także dietetyczne środki specjalnego przeznaczenia medycznego zawierające w składzie maślan sodu, a mianowicie: Debutir oraz Debutir Forte – wskazany jest on do postępowania dietetycznego w zaburzeniach flory jelitowej, w chorobach jelita grubego oraz w dolegliwościach jelitowych, takich jak: wzdęcia, biegunki, zaparcia. Maślan sodu można wyróżnić również w składzie preparatów takich jak: Intesta Max, Intesta, Tributron czy Gastrobutin IBS.

Maślan sodu – produkty spożywcze
Maślan sodu, czyli kwas masłowy występuje również w produktach spożywczych, jednakże w tak małych ilościach, które nie wpływają zanadto na zdrowie jelit. Krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy spotkać można w maśle, mleku (głównie owczym i kozim), śmietanie, jogurtach, twardych serach oraz w niektórych produktach fermentowanych, takich jak: kiszone ogórki, kiszona kapusta czy fermentowane produkty sojowe.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego a maślan sodu
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to jedna z chorób zapalnych jelit, podczas której zaobserwować można zaburzoną produkcję kwasu masłowego. Może przyczynić się to do wystąpienia niepożądanych zmian w błonie śluzowej okrężnicy. Zaburzenia procesów produkcji maślanu sodu wynikają głównie z upośledzeń oksydacji maślanu. Dostarczenie do organizmu maślanu sodu w trakcie trwania WZJG pozwoli na częściowe pokonanie niewydolnością procesów oksydacyjnych. Według badań przeprowadzonych przez specjalistów u pacjentów cierpiących na wrzodzejące zapalenie jelita grubego podawanie maślanu sodu poprawia stan błony śluzowej jelita.

Autor: Patrycja Trendel, i-Apteka.pl
Pokaż więcej wpisów z Październik 2020
Rekomendowane produkty
DEBUTIR x 60 kapsułek

DEBUTIR x 60 kapsułek

34,54 zł
Tributron x 30 kapsułek

Tributron x 30 kapsułek

35,24 zł
Debutir Forte x 60 kapsułek

Debutir Forte x 60 kapsułek

47,99 zł
Intesta Max x 30 saszetek

Intesta Max x 30 saszetek

35,17 zł
pixel