blog

2014-06-05

Babka płesznik (Plantago psyllium) jest doskonałym źródłem błonnika, który jest niezwykle potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki nasionom z babki płesznika możliwe jest dostarczenie do organizmu dużej dawki łatwo przyswajalnego błonnika. Jak zażywać nasiona i w czym mogą nam pomóc?

2014-05-29

Wysoki poziom cholesterolu we krwi świadczy o złym stanie naszych naczyń krwionośnych, w których rozpoczyna się proces tworzenia blaszki miażdżycowej. Nie bez kozery lekarz widząc niepokojące wyniki badań laboratoryjnych LDL i cholesterolu całkowitego przepisuje leki obniżające ich poziom. Czy zażywanie wyciągu z karczocha możne pomóc w walce z wysokim cholesterolem?

2014-05-26

Probiotyki to określenie, które powstało już w 1989 roku. Opisuje żywe mikroorganizmy mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Z biegiem lat probiotyki stawały się coraz bardziej popularne, a obecnie znajdują się w większości mlecznych przetworów oraz w mieszankach i mlekach dla dzieci. Czym jednak są te żywe organizmy i w jaki sposób działają?

2014-05-07

Wątroba to organ, który jako pierwszy odczuwa skutki złej diety. Wzdęcia, bóle i dyskomfort w obrębie jamy brzusznej są objawami nie tylko przejedzenia, niestrawności ale również chorób związanych z wątrobą. Co jeśli stan naszej wątroby jest zły a ona sama ma problem z regeneracją? Czy zażywanie leków lub suplementów zawierających fosfolipidy pomoże jej wrócić do formy?

2014-04-29

Zima za nami! Stęsknieni za ciepłem, za słonecznymi i coraz dłuższymi dniami z niecierpliwością czekaliśmy na wiosnę – i oto jest! Niestety nie każdy z nas potrafi poradzić sobie z gwałtownymi zmianami atmosferycznymi i zamiast radości zaczynają się problemy zdrowotne – przeziębienia, alergie, złowrogie skutki przesilenia wiosennego. 

2014-04-22

Planując letni urlop, leniuchowanie na plaży lub aktywny wypoczynek w wiosenne i letnie dni zawsze należy pamiętać o tym, że Słońce, a właściwie szkodliwe promieniowanie słoneczne nie śpi! Negatywne skutki promieniowania UV nie zawsze możemy zauważyć gołym okiem, a zmiany w ludzkim organizmie nim spowodowane, często są nieodwracalne i bardzo groźne dla naszego zdrowia.

2014-04-17

Uważa się, że niedobór magnezu to jedno ze schorzeń XXI wieku. Dużo pracujemy, wspomagamy się środkami energetyzującymi, między innymi kawą, zwykle bagatelizując konsekwencje. Do czego jest nam potrzebny magnez? Jaki związek z niedoborem magnezu ma sympatia do kawy? Jak rozpoznać u siebie niedobór magnezu? W jaki sposób wyrównać niedobór tego pierwiastka? Jaki magnez wchłania się najlepiej?

2014-03-11

Problem nadciśnienia tętniczego, to jeden z wiodących i ciągle powracających tematów w dyskusji nad kondycją zdrowotną społeczeństwa. Jeszcze do niedawna funkcjonowało przeświadczenie o tym, że problem nadciśnienia tętniczego dotyczy zaledwie wąskiego grona populacji – głównie osób dorosłych, w tym dotkniętych nadwagą, palaczy, nadużywających alkoholu. Obecnie statystyki przerażająco rosną, a problemem dotknięta jest coraz młodsza grupa chorujących – także dzieci i młodzież.

2014-02-09

Cebula i czosnek w różnych postaciach królują na naszych stołach od wieków. Popularność zawdzięczają naszej wierze w ich prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę? Jakie zalety ma czosnek? Czy czosnek i cebula mają same korzystne właściwości? Czy „naturalne antybiotyki” mogą zastąpić te „sztuczne”?

2014-02-02

Chyba każdy z nas doświadczył nieprzyjemnego odczucia związanego z obecnością ziarenka piasku pod powieką. Pomyślmy sobie ,że z takim uczuciem na co dzień zmaga się prawie każdy posiadacz tzw. „suchego oka”. Czym jest „zespół suchego oka”? Dlaczego zima jest sezonem „suchego oka”? Jak zapobiegać rozwojowi zespołu suchego oka? W jaki sposób leczyć „suche oko”?

* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczace działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczace stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel